ЩЕ ОБСТРЕЛЯТ ЛИ ПЕЕВСКИ?? БОЙКО БОРИСОВ И ЛЮТВИ МЕСТАН ПАК ЩЕ ПИЯТ КАФЕ

ЩЕ ОБСТРЕЛЯТ ЛИ ПЕЕВСКИ?? БОЙКО БОРИСОВ И ЛЮТВИ МЕСТАН ПАК ЩЕ ПИЯТ КАФЕ

Премиерът Бойко Борисов хвърли странна бомба в телевизионно интервю сутринта. „Когато Делян Пеевски напусне ДПС, тя ще стане удобна за разговор с останалите партии. Кога – това си е техен проблем. Сега няма кой да им каже“добър ден“ в парламента и да не си понесе негативите“, обяви министър-председателя.
Изявлението му идва броени дни след като депутатите от ГЕРБ и Движението дружно отхвърлиха предложенията на Реформаторския блок и АБВ за облекчени условия за провеждане на всенародни допитвания – инициирането да става с по-малко подписи и валидността да не се обвързва с броя на гласувалите на последните избори. За пореден път партиите на Борисов и Местан се прегърнаха при вземането на важни за управляващите решения, след като коалиционните партньори на ГЕРБ се държат като „орел, рак и щука“.
В същото изказване премиерът нахока коалиционните си партньори. Казаното от него никак не е случайно. То цели да удари поне няколко заека.
Първо, това е послание към ДПС, че е време вече да скрие някъде тотално компрометираната фигура на корпулентния си депутат, която събира върху себе си планини от негативизъм и омраза от обществото. Защото този негативизъм и омраза се разпростират не само върху Пеевски, но и върху партията на Местан, чийто имидж той се опитва да изчисти, а също така и върху всеки, който има каквото и да било вземане-даване с ДПС или нейния лидер. А иначе алъш-веришът с преуспелия млад бизнесмен може да продължи, само че далече от очите на хората, зад кулисите.
Второ, фактът, че Борисов заговори за отстраняването на Делян Пеевски публично, означава, че зад кулисите вече е обсъден този въпрос и е намерен човекът, който да поеме функциите на депутата в бизнесимперията или „обръча от фирми“ на Движението и по-точно на неговата върхушка.
Трето, Борисов размаха пръст на по-малките си коалиционни партньори, че ако продължават да се държат като разглезени деца, има опция за подмяната им с по-стабилен и сериозен партньор, с когото договореното ще се изпълнява, а няма да се внасят ултиматуми и допълнителни искания в движение.
Четвърто, тази заплаха на лидера на ГЕРБ може да бъде изпълнена още след местните избори, ако Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ, или някой от тях, може би с неоснователно големи претенции, не се представи задоволително на вота. Тази партия ще олекне много от гледна точка на обществено-политическата подкрепа и Борисов ще има пълното основание да я обвини, че не представлява никого и няма място в управлението на държавата.
И пето, Бойко Борисов стреля в по-дългосрочна цел. Да осигури подкрепата на ДПС за кандидата на ГЕРБ на президентските избори догодина, независимо дали това ще бъде самият той или посочен от него мъж или жена. Но за да може партията на премиера официално да приеме тази подкрепа, то Движението на Местан трябва да се е очистило от изключително дразнещи за обществото фактори и да е с поизмито лице.
Е, това, което ни остава да направим оттук насетне, е да наблюдаваме много внимателно кога и как звездата на Пеевски тихомълком ще започне да залязва. И коя ще бъде новата звезда, която ще изгрее в орбитата на ДПС. А също така и кога Бойко Борисов и Лютви Местан пак ще пият кафе. Може би официално, в центъра на София.www.banker.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *