ЩЪРКЕЛИ, МИНАРЕТА, КАМБАНАРИИ И АРМЕНСКИЯ ПОП

ЩЪРКЕЛИ, МИНАРЕТА, КАМБАНАРИИ И АРМЕНСКИЯ ПОП

Наложи ми се днес да джиткам, както сега е модно да се казва, до община Раковски, Пловдивска област. И минах през с. Белозем, чието население в голямата си част изповядва католическото християнство. Преди години католическата църква в това голямо село блестеше и засенчваше православната църква. В сградата й се помещаваше и представителстовото на фондация „Каритас“, която през 90-те години беше мисионер на Ватикана, за да консолидира католиците у нас. Нямам нищо против католиците, православните, евреите, арменците, мюсюлманите и останалите религиозни представителства у нас.
Друго ме впечатли – католическата църква в с. Белозем беше западнала и изпосталяла. Казаха ми, че българските емисари на „Каритас“ са се компрометирали пред Ватикана, защото започнали „бизнес“ и отдали под наем помещенията си за магазини. Магазини за плодове, зеленчуци и китайски стоки за 1 лев.
Замислям се върху това дали щъркелите, които обичайно гнездят на камбанариите на католическата и на православната църква ще се завърнат тая пролет или ще презрат гнездата си, заради търговците в тия два храма на Христос. Щъркелите ги нямаше. А по магистрала „Тракия“ видях три щъркела, необвързани с църковните камбанарии.
Апропо, виждали ли сте щъркел да гнезди на минарето на някоя джамия? И аз не съм виждал.
Нямам нищо против джамиите, синагогите и всички останали храмове на всички останали религии.Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *