Явор Божанков: Абсолютно необходимо е да направим ревизия на президентските квоти и правомощия, дадени от НС

Явор Божанков: Абсолютно необходимо е да направим ревизия на президентските квоти и правомощия, дадени от НС - 1

Явор Божанков: Абсолютно необходимо е да направим ревизия на президентските квоти и правомощия, дадени от НС

Войната между президент и представителите на управляващо мнозинство продължава с нова сила и по всичко личи, че ще бележи началото на новия парламентарен сезон. Наред с евентуални промени в службите, в НС ще бъде внесен и нарочен законопроект анти-Радев, с който се премахват премахват всички президентски квоти в органи, в които държавният глава към момента излъчва представители, съобщи „Сега“.

Проектът на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков предвижда и изрична забрана служебни кабинети да извършват назначения на ключови постове, които се утвърждават с указ на държавния глава.

За новата законодателна инициатива разказа във „Фейсбук“ самия Божанков. Според Божанков преразглеждането на правомощията на президента, дадени му в отделни закони, е по-ефективно и лесно от евентуална промяна в конституцията или стартиране на процедура по импийчмънт на президента.

„Властта възпира власт. Президентът Радев отиде твърде далеч. Но това се случи и защото законът го позволява…За сега повечето парламентарни сили смятат, че процедура по импийчмънт ще даде политически капитал на Радев и се въздържат от иначе основателно искане за отстраняване. Това Народно събрание върви към промени в Конституцията, но процедурата е тежка, а мнозинствата – несигурни. Едно действие не отменя друго. Но абсолютно необходимо, като законодатели, е да направим ревизия на президентските квоти и правомощия дадени от НС. „, написа Божанков.

Той е извършил преглед на всички правомощия, дадени на президента, и предлага ограничаването им или пълното им отнемане.

От поста на Божанков става ясно, че се предлага отнемане на президентските квоти в държавни регулаторни както и други ограничения в правомощията на служебните кабинети.

„Промените включват Съвета за електронни медии, Българска народна банка, Комисия за защита от дискриминация, службите за сигурност. И много други. Ако не искаме руско влияние в държавните органите, трябва да действаме институционално и принципно. Законопроектът предвижда квотите да се преразпределят към Народното събрание, но изборът да става по-различно време и в различни легислатури, за да не доминира едно Народно събрание в даден регулатор“, пише Божанков.

Той предлага и ограничаване на правомощията за кадруване на служебните кабинети, ако това се случва при нарушен принцип за разделение на властите. „Как работи този принцип при служебен кабинет? Радев назначава служебен кабинет. Този кабинет не се отчита пред Народно събрание. Същата служебна власт предлага шефове на служби за сигурност, главен секретар и др. А Радев одобрява с указ назначения на собствения си кабинет. Тотално погазване на разделението на властите, тяхната независимост. И най-вече на принципа – власт, власт възпира.
Затова освен преразглеждане на президентските квоти е предвидено законово ограничение при служебните кабинети за кадрови промени, когато разделението на властите е нарушено.“, пише Божанков.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *