Явор Божанков внася закон за ограничаване правомощията на президента Румен Радев

Явор Божанков внася закон за ограничаване правомощията на президента Румен Радев

Абсолютно необходимо е като законодатели да направим ревизия на президентските квоти и правомощия дадени от Народното събрание. Направих пълен преглед на тези правомощия и подготвих законопроект, който отнема квотите на президента в държавни регулатори и различни органи. Това заяви в пространен пост във фейсбук депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков, цитиран от Dir.bg.
Освен преразглеждане на президентските квоти, проектът „Божанков“ предвижда, по неговите думи, законово ограничение при служебните кабинети за кадрови промени, когато разделението на властите е нарушено.
Депутатът дава пример: Министерски съвет предлага, а президентът назначава с указ дадена длъжност.

„Как работи този принцип при служебен кабинет? Радев назначава служебен кабинет. Този кабинет не се отчита пред Народно събрание. Същата служебна власт предлага шефове на служби за сигурност, главен секретар и др. А Радев одобрява с указ назначения на собствения си кабинет. Тотално погазване на разделението на властите, тяхната независимост. И най-вече на принципа – власт, власт възпира.“
Промените включват – Божанков изрежда: Съвета за електронни медии, Българска народна банка, Комисия за защита от дискриминация, службите за сигурност. „И много други. Ако не искаме руско влияние в държавните органите, трябва да действаме институционално и принципно.“
Законопроектът предвижда квотите да се преразпределят към Народното събрание, но изборът да става по различно време и в различни легислатури, за да не доминира едно Народно събрание в даден регулатор.
Божанков признава, че „това Народно събрание върви към промени в Конституцията, но процедурата е тежка а мнозинствата – несигурни“. За своя проект ще търси подкрепа от парламентарната си група, „след това от останалите парламентарни групи“. Този законопроект ясно ще покаже кой от коя страна застава, казва в заключение Явор Божанков.
Снимка: Капитал
 

 

Източник Liberta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *