Явор Божанков предлага законопроект за намаляване на правомощията на президента

Явор Божанков предлага законопроект за намаляване на правомощията на президента

© Юлия Лазарова

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Явор Божанков съобщи с публикация във „Фейсбук“, че е подготвил законопроект, с който да преразгледат и ограничат правомощията на президента. Преди 10 дни в интервю по телевизията той лансира идеята, че президентските квоти в различни регулатори трябва да се премахнат. Явор Божанков поиска премахване на президентските квоти в регулаторите“Абсолютно необходимо е като законодатели да направим ревизия на президенските квоти и правомощия дадени от Народното събрание. Направих пълен преглед на тези правомощия и подготвих законопроект, който отнема квотите на президента в държавни регулатори и различни органи“, пише Божанков.По думите му президентът Радев „отиде твърде далеч“, но това се е случило, защото законът го позволява. „Въпросът е какво ще направим, за да не може никой да злоупотребява с власт в бъдеще“, казва още депутатът и допълва, че два от трите начина за възпиране на държавния глава – чрез импийчмънт или промени в Конституцията – засега или не събират подкрепа, или процедурата за това е тежка, а мнозинствата – несигурни.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

В проекта за промени в Конституцията на „Продължаваме промяната – Демократична България“, ГЕРб и ДПС се предвиждат промени в служебните кабинети, така че премиерът да бъде назначаван от президента и да бъде избиран между председателя на Народното събрание, на Конституционния съд или шефа на Българската народна банка. Проектът вече е внесен в деловодната система на Народното събрание, но тепърва ще има обществено обсъждане по него. След това предстоят и три гласувания, на които да бъде приет, което означава, че е малко вероятно до края на годината тези предложения да влязат в сила. „С някои нюанси“: ГЕРБ и ДПС застават зад проекта на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за конституциятаЗатова Божанков предлага законодателни промени, които предвиждат преразглеждане на президенските квоти и законово ограничение при служебните кабинети за кадрови промени, когато разделението на властите е нарушено. Той посочва, че промените, които ще предложи, включват назначенията в Съвета за електронни медии, Българска народна банка, Комисия за защита от дискриминация, службите за сигурност. „И много други. Ако не искаме руско влияние в държавните органите, трябва да действаме институционално и принципно“, допълва депутатът.

Идеята му е квотите да се преразпределят към Народното събрание, но изборът да става по-различно време и в различни легислатури, за да не доминира едно Народно събрание в даден регулатор.

Божанков аргументира предложенията си с принципа за разделение на властите като дава пример, че Министерския съвет предлага, а президентът назначава с указ дадена длъжност. След това допълва:“Как работи този принцип при служебен кабинет? Радев назначава служебен кабинет. Този кабинет не се отчита пред Народно събрание. Същата служебна власт предлага шефове на служби за сигурност, главен секретар и др. А Радев одобрява с указ назначения на собствения си кабинет. Тотално погазване на разделението на властите, тяхната независимост. И най-вече на принципа – власт, власт възпира“.Преди дни премиерът акад. Николай Денков съобщи, че по времето на служебните правителства на Румен Радев са сменени около 4000 служители в държавната администрация. В същото време той отказа да освободи главния секретар на МВР Петър Тодоров, след като такова искане беше отправено от страна на правителството. Впоследствие Тодоров сам подаде оставка, а президентът ще има 7 дни, за да реши дали да я приеме.Бившият депутат от БСП, който беше изгонен от партията заради подкрепата си за Украйна, заяви, че ще търси подкрепа за законопроекта си от „Продължаваме промяната – Демократична България“, а“след това от останалите парламентарни групи“. По думите му „този законопроект ясно ще покаже кой от коя страна застава“, завършва Божанков.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *