Явор Дачков: Шефката на ДКЕВР е опасна за бюджета. Никому неизвестната чиновничка Светла Тодорова вече ни струва стотици милиони, а скоро може да прескочи и милиард

Явор Дачков: Шефката на ДКЕВР е опасна за бюджета. Никому неизвестната чиновничка Светла Тодорова вече ни струва стотици милиони, а скоро може да прескочи и милиард

Никому неизвестната чиновничка Светла Тодорова вече ни струва стотици милиони, а скоро може да прескочи и милиард. И вторият мандат на премиера Борисов зависи от цената на тока. Цирковете, които разиграва „Патриотичният фронт“ с назначението на един зам.-министър на отбраната отклоняват вниманието от важните теми и истинските кадрови проблеми на управлението. Не бих казал, че това се прави нарочно. По-скоро българските политици така разбират политиката.
Така и не стана ясно защо патриотите на Валери Симеонов искат оставката на Орхан Исмаилов. Не стана ясно също и защо Реформаторският блок въобще влезе в коалиция с „Патриотичния фронт“, за да влезе в люта битка с него още на втория ден. Сигурно е, че Бойко Борисов им гледа сеира и се забавлява, защото той печели от тяхната глупост, но това е тема за друг коментар. Борисов има много по-сериозни проблеми и днес ще спра вниманието ви на един от тях. Впрочем проблемът е на всички българи, а върху правителството ще се стовари тежестта на последствията, ако сега, когато все още има време, държавата не предприеме енергични действия. Става дума за „любимата“ тема на Борисов – тази за цените на тока. Заради тях той не можа да изкара първия си мандат.Няма да е чудно, ако вторият се окаже още по-къс.
Става дума за следното. Електроразпределителното дружество EVN подаде молба за арбитраж в Международния център на Световната банка за уреждане на инвестиционни спорове. Причината са „нарушения на международното право“ и спорове с регулаторните органи във връзка с ценообразуването и компенсациите по изкупуването на енергията от възобновяеми източници. „Тези действия са причинили значителни щети на EVN и неговите дъщерни дружества“, се казва в съобщението на компанията. Като пример те изтъкват намаляването на признатите разходи на компанията за заплащане на преференциалните тарифи за зелена енергия. До решението им се стигна, след като регулаторът ДКЕВР, председателстван от Еленко Божков по времето на правителството на Пламен Орешарски, предприе действия срещу безразборното плащане на милиони от страна на държавата към частните електроразпределителни дружества. ДКЕВР промени правилата на ценообразуване и отказа да се съгласи с исканията за драстично увеличение на цената на токаза крайните потребители. Новината за иска на EVN обиколи всички медии, но поне аз не видях никъде да бъде посочен размерът на сумата, която ЕРП-то иска от България. Аз ще ви я кажа сега – 570 милиона евро. Това са близо един милиард и двеста милиона лева, които държавата ще трябва да плати на EVN, ако не успее да се защити. По-лошата новина е, че и другите две елктроразпределителни дружества се готвят да подадат искове срещу държавата, които са горе долу на същата стойност. Едното вече е изпратило предупредително писмо, че ще предприеме тази стъпка. Много е вероятно България да бъде осъдена да плаща три милиарда лева и още няколкостотин милиона лихви, ако държавата не успее да защити интересите си.
В енергетиката освен този сюжет има и друг, който е от изключителна важност и засяга всички български граждани. В началото на лятото ДКЕВР пусна две жалби до Европейската комисия срещу дългосрочните договори на ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“ и на ВЕИ производителите. От регулатора обясниха, че жалбите са за неправомерна държавна помощ в договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от т.нар. „американски ТЕЦ-ове“ и за прекомерна държавна помощ при договорите с ВЕИ производители за задължително изкупуване на произведената от тях енергия. Очакването е ЕК да се произнесе и да разреши на българския регулатор да ограничи изкупуването на енергия по дългосрочни договори. В Унгария и Полша след подобна процедура договори от същия тип бяха развалени, а неправомерно взетите суми бяха върнати на държавата. По въпроса за ТЕЦ-овете ЕК вече се задвижи и поиска от България становище и отговори на редица въпроси, които нашата страна трябва да предостави в рамките на тази седмица. Въпросът е, че междувременно ръководството на ДКЕВР бе сменено, а президентът Плевнелиев назначи чрез служебното правителство на Близнашки отявлен лобист на частните електроразпределителни дружества. Светла Тодорова, която в момента е шеф на регулатора, е човекът на ЕРП-тата в държавата.
През 2004г. тя е в основния екип от страна на българските институции, преговарящ с бъдещите инвеститори, които искат да приватизират елктроразпределението у нас. От публикувани в медиите стенограми от преговорите става ясно, че бъдещите приватизатори разполагат с цялата вътрешна информация, която има ДКЕВР, и получават всичко, каквото поискат от държавата, основно чрез нейния представител Светла Тодорова. Тя е отговорна за три ключови решения, които изцяло са вполза на приватизаторитеи ощетяват всички българи, които ще плащат ток в следващите десетилетия. Благодарение на „отзивчивостта“ на Тодорова частните електроразпределителни дружества получават:- по-висок процент гарантирана печалба (тъй като държавата е задължена да изкупува енергията им), отколкото е в други европейски страни. За първите години след приватизацията договорът е за не по-малко от 16% печалба, докато в останалите европейски страни например нормалните стойности са около 8%, а след това и завинаги печалбата не може да бъде по-малка от 12%- по-висок процент гарантирани пари, които всички ние им плащаме за така наречените технологични разходи, в които влизат и кражбите на ток и които възлизат на не по-малко от 15%, докато в други страни са на равнища от 5 до 7%- правото на преоценка на активите, които се придобиват от дружеството. Тоест след приватизацията то може да преоцени на по-висока стойност активите, които е придобило от държавата.Тези „подаръци“ ЕРП-тата получават още на старта, благодарение на чиновници като Светла Тодорова, които, разбира се, не действат на своя глава, а с подкрепата на политици, които са в момента силни на деня и с които се делят съответните комисиони.
Публична тайна е, че Светла Тодорова е близка до любимата на президента Екатерина Захариева, която беше главен секретар на Плевнелиев и служебен вицепремиер в правителството на Близнашки. Запознати с кухнята на властта твърдят, че Захариева е била фактическият премиер, докато професорът протестър е изпълнявал само представителни функции, както и това, че бизнес кръгът „Капитал“ също е много близък до нея и протежето й Светла Тодорова, която бе назначена за шеф на ДКЕВР. Риторичен е въпросът как тя ще защитава държавните интереси във важните дела, които предстоят и които могат да струват на държавата милиарди, които всички ние ще плащаме.
Това е сериозно предизвикателство и пред премиера Бойко Борисов, защото тя не е негово назначение, но действията или бездействията й по отношение на споровете с ЕРП-тата и американските ТЕЦ-ове ще му докарат допълнителни, и то сериозни главоболия със и без това опоскания бюджет от „аферата КТБ“ и затъването в заеми, за които политическата цена може да се окаже твърде висока. Явор Дачков, вестник „Галерия“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *