ЯНИ ДЖИСОВ: СМЕНИХ ПЕТ ПРАВИТЕЛСТВА ПРЕЗ МАНДАТА СИ. ИСКАМ ДА РАБОТЯ ЗА ХОРАТА

ЯНИ ДЖИСОВ: СМЕНИХ ПЕТ ПРАВИТЕЛСТВА ПРЕЗ МАНДАТА СИ. ИСКАМ ДА РАБОТЯ ЗА ХОРАТА

Яни Джисов е кандидат за кмет на село Каменар и кандидат за общински съветник на община Поморие с бюлетина №11Роден е през 1954 година в село Каменар. Помни буреносните събития от края на 90-те години, когато е част от временната управа на община Поморие. През 1991г. спечелва местните избори и до 1995 година е кмет на с.Каменар. Сблъсквал се е с много трудности, но те не са му попречили да остане тих и смирен човек. Когато обаче стане дума за дейност, свързана с хората, Яни се оживява.Трудната му изповед пред репортера на“ Зад кулисите“ е белязана с нещата, които иска да направи през следващите четири години.- Какви са настройките на твоите съселяни в навечерието на вота?
– Хората наистина са разделени. Аз без да съм го искал, се събраха над 150 подписа в моя подкрепа. Нека помислят и преценят кой ще брани техните интереси. А има защо да си задават този въпрос.- Сегашната управа на общината поиска да превърне с.Каменар в квартал на Поморие. Какво ще спечелят и какво ще загубят хората от тази трансформация?
– На първо място ще се вдигнат промилите за сметта, тъй като ще минем в градска категория. Ако станем квартал на Поморие, всички документи трябва да се сменят, което е един огромен ресурс от средства, време и нерви. В нашето село хората са бедни, повечето са пенсионери, те нямат нужда от градско представителство. Аз ще защитавам точно тези хора.- Какво друго ще защитаваш в случай, че те изберат отново твоите съселяни?
– От изключителна важност е да се направи обиколния път за товарните автомобили, да не минават през селото. То и сега има път, но е черен, стар, и те го отбягват, като така създават реална предпоставка за произшествия. Това си е част от общинската пътна мрежа и не виждам защо до сега не са му обърнали внимание.- Впечатлява намерението ти да се издирят документите за собствеността на каменната кариера и на рудник „Семенлийски“ и да започне общината да получава от тях дивиденти, с които да се подпомогне дейността на местното читалище. Може ли малко повече по този въпрос да кажеш?
– Още през 1992 година, когато ходих да търся документи в поземления регистър в Бургас /по повод връщането на земите/, намерих в „Държавен вестник“от 15 май 1933 година, че цар Борис ІІІ дарява каменната кариера и още 150 дка земя /ниви и ливади/ на училищното настоятелство в село Каменар. Тогава ние черпехме дивиденти. Вземахме от кариерата безплатно чакъл за улиците. Тоест, има реални факти и само трябва да се придвижат нещата. Но някой трябва да го направи.- Говориш, че ще има приемственост с предходните, нещо рядко у нас, какво ще продължиш от предишните кметове?
– Аз няма да кажа дума срещу никого. Нито ще започна да правя селото върху гола поляна. Има направено, вярно е. Аз съм бил на това място и знам, че между думите и делата има голямо разлика. Всичко е в ръцете на общинския съвет. Но трябва и добър лобист, човек, който да защитава интересите на хората. Ето, това го забравихме.- Пожелавам ти успех!
ZADKULISITE.COM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *