Япония с рекорден бюджет за отбрана заради Китай

Япония с рекорден бюджет за отбрана заради Китай - 1

Япония с рекорден бюджет за отбрана заради Китай

Министерството на отбраната на Япония поиска днес бюджет от рекордните 7,7 трилиона йени (52,67 милиарда долара) за финансовата 2024 г., което е поредната мярка от плана на премиера Фумио Кишида за увеличаване на разходите за отбрана с 43 трлн. йени за пет години, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Планът, който бе огласен миналата година, цели да удвои разходите за отбрана и до 2027 г. и те да станат 2% от БВП, като причината са все по-агресивните действия на Китай и непредсказуемостта на Северна Корея. Искането за бюджета бе отправено на фона на все по-напрегнати отношения между Япония и Китай. Миналата седмица Япония започна да излива преработена радиоактивна вода от АЕЦ „Фукушима“ в морето, Пекин осъди действията и забрани вноса на морски продукти от Япония.

Министерството на отбраната планира да отдели повече от 900 милиарда йени за боеприпаси и оръжия, сред които и нови ракети за противовъздушна отбрана с морско базиране, пише в искането на ведомството. Бюджетът включва и финансирането на три нови десантни кораба, 17 транспортни хеликоптера, както и на нов логистичен екип, се казва в искането на министерството. Япония ще отдели и 75 млрд. йени за съвместно със САЩ разработване на ракети прехващачи и 64 млрд. за разработката на изтребители от ново поколение с Великобритания и Италия.

Рекордно големият бюджет от верния съюзник на САЩ идва след десетилетия на пацифистка политика, но безпокойството за амбициите на Китай и напрежението около Тайван, както и все по-въоръжената Северна Корея и руската инвазия в Украйна, промени мисленето на Япония, отбелязва Ройтерс. Токио заяви, че нарастващата военна мощ на страната няма да бъде използвана, за да застрашава останалите и все още приоритизира усилията за решаване на неразбирателства чрез дипломация и диалог.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *