​Супер скандал! Одитор на КТБ си прибра на 100% милионите от затворената банка

​Супер скандал! Одитор на КТБ си прибра на 100% милионите от затворената банка

Тежък конфликт на интереси и злоупотреба с власт – квесторите и БНБ мълчат
Скандалите със закъсалата КТБ продължават да извират като зловещи чудовища от мрака на българското задкулисие. Faktor.bg получи копия от скандални документи, (виж прикачените файлове) които недвусмислено показват, че Силвия Пенева, управляващ съдружник в одиторската фирма „Делойт“, която е извършвала и оценяването на състоянието на КТБ след поставянето на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г , е била сред големите вложители в същата банка.
Този факт е не само тежък конфликт на интереси от страна на Пенева и „Делойт”, но и реално опорочава одита на финансовата институция и заключенията, направени за обезценката на банката.Скандалните документи
показват, че Силвия Пенева е имала 2 562 941 лева и 15 стотинки на депозит в КТБ. В деня, в който банката е поставена под специален надзор – 20 юни и най-вероятно, разполагайки с вътрешна информация специалната клиентка Силвия Пенева прави опит да прехвърли парите си в друг трезор и да запази милионите. Нарежда превод на цялата сума. По това време обаче КТБ вече не е ликвидна, не разполага с необходимите средства и затова преводът е отказан. На 30 юни наредената сумата е върната обратно по сметката й в КТБ.
Дни след това Пенева влиза като одитор в поставената под особен надзор банка и нито тя, нито управляваното от нея дружество „Делойт” – България съобщават за наличието на сериозен конфликт на интереси, който може да опорочи и постави под съмнение заключението при оценката на банката.
По скандалната тема мълчат квесторите, които няма как да не са знаели, че един от одиторите има суми в трезора, който ще проверява. Мълчи и БНБ,
която всъщност е важна страна в кризата.
Реално БНБ е избрала и назначила квесторите на КТБ, те от своя страна пък са наели дружеството на Пенева да извърши одита. Така се създава усещането за един порочен кръг и скрита конспирация и обвързаности за изпълнение на определена задача.
На 19 октомври Силвия Пенева подписва специалния доклад за състоянието на банката на Цветан Василев, който се представя като одит и именно въз основа на него се взима решението от БНБ за обявяването на КТБ във фалит.
На следващия ден – 20 октомври с молба с вх. № 9530 Пенева цесира депозита си в КТБ. Но в случая съвсем не става дума за познатите схеми, при които вложителят губи между 20 до 40% от сумите си, но все пак защитава много от спестяванията над гарантираните 100 хил. евро. Управляващият съдружник в „Делойт“ се оказва твърде специален клиент – тя успява да цесира всичките си 2 562 000 лева (1 330 411 евро и 43 евроцента), тоест, 100 процентово си прибира парите, а този факт е показателен дори и за най-непредубедените юристи и финансисти. Така цесионерът, който „откупува” парите на Пенева, получава печалба 0 лева, 0 стотинки, което само по себе си е твърде подозрително и навежда на мисълта за корупция и злоупотреба с влияние, защото няма принципна яснота защо дамата получава тази специална услуга.
Въпросът е КОЙ и за какво точно се „отблагодарява”
така щедро на одитора Пенева и с какво тя е по различна от хилядите граждани, фирми и стопански организации, които вече месеци наред не могат да получат и стотинка от спестяванията си, а и нямат яснота кога и как това ще се случи.
От своя страна квесторът на КТБ Станислав Лютов, който е разрешил и осчетоводил особената цесията, на заседанието на временната бюджетна комисия в НС заяви категорично, че нито една цесия не е осчетоводявана, като забравя да спомене „казуса” Силвия Пенева, както и това, че точно тя е лицето изготвяла доклада за състоянието на банката и е защитила аргументи КТБ да бъде обявена във фалит.
Станислав Лютов също не е нов в този интересен бизнес. Преди това е бил синдик на фалиралите по времето на Жан Виденов Минералбанк, ЧЗБанка и авиокомпания Балкан.
Макар и условно защитил е интересите си и гуверньорът на БНБ Иван Искров. В доклада представен от БНБ на парламента на стр. 23 в извънредното поле с малки букви Искров изрично посочва, че той като страна, назначаваща квесторите няма право да се меси и бърка в техните изводи, като прехвърля цялата отговорност за фалита на банката на така наречените констатации, дадени от трите одитни предприятия. Тази декларация на Искров обаче е само на книга. Остава съмнението дали наистина е така, след като на обществото вече е известна нагласата на цялото ръководство на БНБ от самото начало на кризата – да бъде ударена и фалирана, сякаш по поръчка КТБ. Централната банка действа по съвсем друг начин при спасяването на Първа инвестиционна.
Faktor. bg потърси за коментар Силвия Пенева. Първоначално многократно даваше отказ на позвъняванията, накрая все пак вдигна телефона си, но обясни, че не може да коментира проблема, защото е заета.
Според източници на Faktor.bg това не е единственият и изолиран случай. Само за една седмица са осчетоводени цесии на стойност над 750 милиона лева, което е в ущърб на Фонда за гарантиране на депозитите, тъй като те ще трябва да покриват и тези, изкупили цесии от КТБ.
Историята с Пенева е скандална не само заради явния конфликт на интереси и злоупотреба с власт,
но и в морален аспект, заради отказа от нови правила в държавата, за които настояваха протестиращите повече от година. Вместо да пази обществения интерес, одиторката е защитила на 100% личния си.
Нещо повече-наличието на конкретен (и никак не малък) финансов интерес на одитора в КТБ може да бъде използван в съда, за да бъде оспорен специалния доклад за КТБ, на базата на който банката беше фалирана. Юристи и финансисти вече коментират, че сключваните днес цесии са със съмнителна правна стойност, защото утре съдът може да ги обяви за незаконни, предвид датата за обявяване на несъстоятелността на КТБ.
Остава открит обаче големият въпрос – защо равнопоставено не е защитен целият обществен интерес в случая с КТБ, а привилегировано се решават проблемите само на избрани клиенти, както и кой в крайна сметка контролира съмнителните действия на квесторите?Намесата на държавното обвинение за проверка на публикуваните документи е наложителна, защото лично главният прокурор се ангажира с аферата КТБ и обеща на обществото справедливост.Документи:http://www.faktor.bg/uploads/docs/KTB_vlogove.pdfАнелия ДимитроваИзточник: Faktor.bgКолаж: Иво Ангелов, Свободен човек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *