Бившият главен архитект на Варна: Иван Портних искаше от мен да не изпълнявам съдебни решения

Бившият главен архитект на Варна: Иван Портних искаше от мен да не изпълнявам съдебни решения

© Цветелина Белутова

Бившият главен архитект на Варна Виктор Бузев

Кой ще стане кмет?

Научавайте първи резултатите през целия ден на изборите с бюлетина „Дневник Експрес“

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Бившият главен архитект на Варна Виктор Бузев е бил уволнен от кмета на града Иван Портних в края на април т.г. защото не се е поддал на натиска да не изпълни две решения на Върховния административен съд, за което е трабвало сам да понесе отговорността. Това каза за „Дневник“ самият Бузев. Той беше потърсен във връзка с вчерашното решение на Варненския Административен съд за отмяна на отказа на наследника на Бузев Стоян Петков да издаде разрешение за поставяне на преместваеми обекти в курорта Златни пясъци. Официалният мотив за уволнението на Бузев, съобщен от Портних, беше съвсем различен и звучеше твърде общо – „липса на визия за развитието на Варна“.

„Проблемът, станал причина за уволнението ми, беше, че след две решения на Върховния административен съд – от 27 юли и 1 август 2022 г. в полза на дружествата „Златни пясъци“, „Паркстрой – Златни пясъци“ и „Голдън турс“ Портних поиска от мен отново да постановя т.нар. „мълчалив отказ“ по исканията им за разполагане на временни търговски обекти на територията на курорта „Златни пясъци“, каза Бузев. За разлика от него аз уважавам българския съд и изпълнявам решенията му, докато той явно не ги зачита“.

Според Бузевнатискът от страна на Портних освен недопустим е бил и неетичен

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

тъй като органът по издаването на въпросните разрешителни, регламентиран от закона е главният архитект, а не кметът на населеното място. „При това положение цялата отговорност за неизпълнението на съдебните решения по нареждане на Портних трябваше да падне върху мен, не върху него“. Правилата на „четвъртия етаж“, или как кметът на Варна отказва да изпълни съдебно решениеИсторията, завършила с уволнението на Виктор Бузев, започна още през март миналата година. Тогава трите туристически дружества – „Златни пясъци“, „Паркстрой – Златни пясъци“ и „Голдън турс“, подадоха две искания до главния архитект на Варна за издаване на разрешения за поставяне на преместваеми обекти на територията на едноименния курорт. Към исканията бяха приложени и съответнитесхеми, одобрени от държавата чрез министъра на туризмаИ по двете искания обаче община Варна постановява мълчалив отказ.Следват жалби, изпратени до Варненския административен съд. С две съдебни решения отказите са отменени, а през март тази година решенията са потвърдени и от последната инстанция – Върховния административен съд. След това са върнати на община Варна за произнасяне по издаване на поисканите разрешения в съответствие с разпоредбите на законите за устройство на територията и за черноморското крайбрежие.Независимо от това след серия публични изяви на варненския кмет Иван Портних съдебните решения отново не бяха изпълнени, а това положение продължава и до сега. Именно подписването на разрешителните беше изтъкнато сред мотивите, с които Портних поиска на 21 април оставката, а след това уволни дисциплинарно дългогодишния си съмишленик и главен архитект на Варна Иван Бузев.Още тогава Бузев обяви, че не е имал никаква възможност да откаже разрешителните, защото е заплашен от наказателна отговорност при неизпълнение на съдебно решение. Но едва сега оповестява публично, че е билподложен на натиск от страна на Иван ПортнихКазаното от Виктор Бузев днес, на практика потвърждава съдържанието на сигнал до прокуратурата (с който „Дневник“ разполага), изпратен на на 25 април от „Златни пясъци“, „Паркстрой – Златни пясъци“ и „Голдън турс“, в който дословно се цитират думи на Иван Портних, че лично е забранил на главния архитект Виктор Бузев да издаде разрешения за поставяне на преместваеми търговски обекти в курорта, въпреки съдебните решения.

„Наредил е на орган на общинската власт, какъвто е главният архитект на общината, да извърши незаконосъобразни действия във връзка с направените от нас искания, за да е налице отказ да бъде извършена дължимата от администрацията услуга“, пише в сигнала.

„По думите му (на Портних – бел. ред.) той е напълно наясно, че такъв отказ ще бъде отменен от съда като незаконосъобразен. Говори още за схема, според която съвсем умишлено разрешенията ще могат“да се замотаят още поне две години“и „да се разкарват по съдилищата“, пишат от „Златни пясъци“ АД в жалбата. И строителният контрол напомни на варненския кмет, че решенията на съда трябва да се изпълняватЦитираното в нея получи потвърждение и интервю на Иван Портних , дадено за „Радио Варна“ (БНР) в края на април т.г. В него той казва, че е наредил на главния архитект да откаже издаването на разрешителни за поставянето на преместваеми обекти в курорта Златни пясъци въпреки съдебното решение. Думите на кмета дословна са:

„Моето виждане беше да се направи отказ, мълчалив отказ. Ако той (Виктор Бузев – бел. авт.) беше направил мълчалив отказ, така, както се бяхме разбрали, сега съдът щеше да постанови да се произнесе с „изричен отказ“ и тепърва, както тези обекти две години са били незаконни, щеше да се влезе в нова процедура и те още две години щяха да си стоят незаконни.“

На въпрос на „Дневник“, изпратени още в началото на май т.г. за причината Портних да поиска обектите да останат незаконни от пресслужбата на общината отговориха така: „Преместваемите обекти е следвало да бъдат преместени още в момента, в който е изтекло старото разрешение за поставяне. Оставянето им там след това от собствениците им ги прави незаконни, а не действията на администрацията“.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *