Борисов: Ако ПП-ДБ не се явят и не отхвърлим ветото, няма да мога да контролирам групата си

Борисов: Ако ПП-ДБ не се явят и не отхвърлим ветото, няма да мога да контролирам групата си

Борисов: Ако ПП-ДБ не се явят и не отхвърлим ветото, няма да мога да контролирам групата си

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов втвърди тона към партньорите от „некоалицията“. Той предупреди, че ако не се разберат, може и да няма правителство след ротацията. 

„Ако утре ПП-ДБ не се явят и не отхвърлим ветото, няма да мога да контролирам парламентарната група. Те ще започнат да не ме слушат“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Бургас. Той добави, че депутатите му го заплашват, че следващия път те няма да влязат и ПП-ДБ ще трябва да отхвърлят ветото с „Възраждане“ и БСП. 

„Не знам кой е искал Нинова да става златен пръст. Мисля, че утре е прекрасна възможност двете партии, подкрепени от ДПС, да отхвърлим ветото на президента“, още веднъж призова той, след като и социалистите заявиха, че бойкотират. 

Малко по-рано от Сливен съпредседателят на ПП Кирил Петков отново потвърди, че ПП-ДБ няма да влязат в пленарната зала в петък.

„Ние няма да влезем в парламента, защото следващите два дни са времето, в което хората трябва да решат кой да бъде градоначалник, кой да бъде човекът, който следващите четири години ще управлява техните населени места, посочи той. Всичко, което е свързано с „Лукойл“, винаги може да се реши след изборите. Сега е време да говорим за инфраструктурата, за детските градини, за училищата, за болниците и хората да направят правилния избор.“, заяви Петков.

Борисов защити външната министърка и вицепремиер Мария Габриел, от която вчера ПП-ДБ поискаха ежеседмични писмени отчети по свършеното по Шенген и я укориха, че не е толкова активна като премиера Николай Денков.

„Самите те говореха, че е важно за плана за възстановяване. Защо да го отлагаме със седмица? Разбрахме се преди дни с Николай Денков, Кирил Петкова, Атанас Атансов, че трябва да се поправи закона – митниците да събират таксите, по въпроса за газа и хранилищата, които са монопол на „Лукойл“ да се ползват и от други продавачи на горива в България. Към момента има дерогация, а на колонката е 3,30 бензинът. Защо при евтин уралски нефт толкова пари изтичат към дадена компания?“, попита Борисов.

„Остават 1-2 дни до изборите и всички страшно са се изнервили. Почват да се говорят неща, които сигурно не ги и мислят, защото забравят как се случи тази сглобка. Това е правителство, наречено „Денков-Габриел“. Габриел не е министър, а е вицепремиер. Чух какви ли не приказки, че няма да има ротация или че министри без съгласието на ПП-ДБ няма да се сменят. Само да напомня, че министри на ПП-ДБ няма да има, ако не са подкрепени от ГЕРБ. Сиреч, или няма да има правителство, или трябва да се разберем. Призовавам ги утре да дойдат и да приемем тези две неща, както и да отхвърлим ветото“, сподели Борисов.

„Разбирам, че всеки си надъхва електората. Приятелски ги моля утре да отхвърлим ветото, защото в един момент групата на ГЕРБ няма да ме слуша“, предупреди Борисов.

Аз уважавам много работещите в „Нефтохим“, но компанията да си плаща данъците, каза Борисов. 

Таксата от 20 лева на мегаватчас дава възможност за допълнителни приходи от 3 млрд. лв. на година. Приветствам действията на правителството, неслучайно пръв съм се подписал, заяви Бойко Борисов.

„Задоволяваме това, което каза Асен Василев, че проверяват с НАП колко пари рафинерията дължи на държавата“, добави лидерът на ГЕРБ.

Борисов е доволен от думите на министър Асен Василев, че работят активно с НАП да уточнят колко пари рафинерията дължи на държавата.

„Цифрите които пуснаха – ДДС, акцизите, не са данъци, които да са платили, важен е корпоративният данък. Като изнасят горива да си спомнят, че държавата им възстанови и ДДС, и акциз. Не може в едната графа да отчитат, че дават на държавата, а в другата – че взимат от нея“, заяви той. 

По думите му тази вечер Йордан Цонев ще има среща с Асен Василев и Румен Спецов, за да се определи механизмът за компенсация на потребителите на горива.

„Хипотетично, ако се откажем от дерогацията, ще падне ли бензинът? Плавно си пълзи нагоре и стана 3,3 лв. Когато беше Промяната, беше 4 лв. Какво се промени в тази рафинерия – токът ли поскъпна, газът ли, заплатите ли? Колегите от „Промяната“, когато чуят за „Газпром“ и газа, са много твърди, като стане въпрос за „Лукойл“. Като стане въпрос за „Лукойл“ са готови да падне правителството. Това не мога да го разбера“, заяви още лидерът на ГЕРБ.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *