Важните новини във ФАКТИ на 26.10.2023 г.

Важните новини във ФАКТИ на 26.10.2023 г. - 1

Важните новини във ФАКТИ на 26.10.2023 г.

Асен Василев: България ще запорира парите на „Газпром“ в България

Руската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ трябва да внесе 250 млн. лв. в държавния бюджет до края на годината. Това стана ясно от брифинг на министъра на финансите Асен Василев, който коментира вчерашното изявление на компанията, че вече е платила всички дължими данъци към хазната.

Енергиен експерт: Инфраструктурата в АЕЦ „Козлодуй“ ще намали цената на 7-и блок

Има вече натрупан опит със строителството и с експлоатацията на ядрените блокове, така че не може да се говори за липса на знание и умение или разбиране на технологията АР-1000. Това каза пред БНР енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум, който коментира темата за изграждането на нови два блока в АЕЦ „Козлодуй“.

Бойко Борисов вдигна червен картон на ПП-ДБ: Ако не дойдете утре да отхвърлим ветото, не чакайте подкрепа от ГЕРБ

„Истински се надявам утре да отхвърлим ветото на президента, за да може да тръгнат нещата. Бензинът е 3,30 лв. Цената на уралския нефт е една и съща. От едната страната, когато говорим за газ, слагаме по 20 лв. и отгоре. Помните ли какво говореха за Балкански поток? А сега се вижда как той ще печели. Тази година ще излезем на печалба и 72 г. вие ще получите от лошия Бойко над 230 млрд лв. в бюджета. Само това да съм ви направил, трябва да ми се отчетете. Нашите герои, за съжаление, стават герои, когато умрат. Ние не обичаме някой да направи нещо хубаво“.

„Еврохолд“ ще съди Румъния за 500 млн. евро заради „враждебно поглъщане“

Българският застраховател „Еврохолд“ обяви намерението си в четвъртък (26 октомври) да съди Румъния за 500 милиона евро, ако случаят с „враждебното поглъщане“ на неговото румънско подразделение „Евроинс“, не бъде решен по задоволителен начин за българската страна.

Гуцанов за АЕЦ „Козлодуй“: Оставка, национални предатели!

С изненада и учудване разбираме, че от Министерски съвет вчера са решили да строим 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Похвално решение само по себе си. Но. Нека сравним. За това призова във „Фейсбук“ Борислав Гуцанов.

Ваня Григорова към граждани в „Красно село“: Те имат пари, ние имаме глас

Има шанс София да е за всички, ако бъдем активни в неделя. Това каза Ваня Григорова, кандидат за столичен кмет от Местна коалиция „БСП за България“, пред граждани от „Красно село“. Тя направи обиколка в района, която започна от пазара, заедно с кандидата за кмет на „Красно село“ Стойчо Иванов и с кандидати за общински съветници, за да се срещне очи в очи с хората, да чуе проблемите, пред които са изправени и да представи своите решения.

Денков за решението на Радев да сезира КС: Това е против интересите на България, не е правомерно

С този си акт президентът по никакъв начин не защитава българските интереси. Дали защитава чужди – нека всеки сам да помисли. Така премиерът Николай Денков коментира решението на държавния глава Румен Радев да сезира Конституционния съд за новите енергийни вноски върху вноса и транзита на природен газ през България. „Това сезиране не е правомерно и не трябваше да го прави. Това е против интересите на България. Може би защитава интересите на други държави – Русия, Унгария, Сърбия, не знам. Но това не защитава българските интереси”, категоричен е Денков, цитиран от Нова телевизия.

Нинова: Няма да сме златния пръст на Борисов. Заседание няма да има, няма да влезем в НС

„Няма да влезем в парламента, заседание няма да има”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод утрешното извънредно заседание на НС за ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката, цитирана от Нова телевизия. „Нашите гласове биха направили кворум, не просто сме във ваканция, а правим кампания. Принципно сме против. Смятаме, че изваждането на битовите потребители на свободния пазар ще доведат до това много домакинства да не могат да си плащат сметките”, каза още лидерът на БСП.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *