ВРЕМЕТО: Жега и вятър с висок риск от пожари

Прогноза за времето (23.10.2023 - сутрешна)

ВРЕМЕТО: Жега и вятър с висок риск от пожари

В края на октомври усещането навън е за лято – в 3 часа през нощта срещу неделя температурата в Ловеч беше 27 градуса, във Враца – 26, в Оряхово – 25, в София – 21. Заради жегата, сушата и вятъра рискът от разпалване на горски и полски пожари се запазва висок. Сравнително по-уязвимите райони са планините и Дунавската равнина.

В неделя призори облачността ще е по-значителна в централните и западните райони, но облачният масив ще се движи на изток и в хода на деня ще се разкъсва. Слаби и незначителни превалявания ще има на изолирани места по планините. Вятърът остава юг-югозападен фьон с особено силни пориви по планините и най-вече по северните им склонове. Дневни температури – необичайно високи за октомври – между 27 и 32 градуса.

ВРЕМЕТО: До 35 градуса през уикенда

Макар и с леки колебания, последната пълна седмица на октомври също ще е с температури над обичайните за сезона. Времето ще е по-динамично, с валежи в периода сряда-петък. На този етап прогнозите сочат преминаване на студен атмосферен фронт с по-силен северозападен вятър и понижение на температурите в края на седмицата.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *