Енергиен експерт: Инфраструктурата в АЕЦ „Козлодуй“ ще намали цената на 7-и блок

Енергиен експерт: Инфраструктурата в АЕЦ "Козлодуй" ще намали цената на 7-и блок - 1

Енергиен експерт: Инфраструктурата в АЕЦ „Козлодуй“ ще намали цената на 7-и блок

Има вече натрупан опит със строителството и с експлоатацията на ядрените блокове, така че не може да се говори за липса на знание и умение или разбиране на технологията АР-1000. Това каза пред БНР енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум, който коментира темата за изграждането на нови два блока в АЕЦ „Козлодуй“.

Той посочи, че вече има построени ядрени блокове от този тип, какъвто ще бъде 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ – два от тях са в Китай, има един вече построен в САЩ, довършва се втори.

Експертът подчерта, че с използването на налична инфраструктура на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ ще се намали цената на проекта.

„България вече е изготвила доклад по оценка на въздействието на околната среда. Този доклад е преминал всички необходими обсъждания в страната и в съседни страни. Той е одобрен и е в сила. Когато се развива ядрена технология, с нашите съседни страни трябва да сме и сме в непрекъснат контакт. Ние вече сме уведомили Румъния за предстоящото изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, обясни той и уточни, че остава Министерството на енергетиката да уведоми румънското енергийно министерство.

„По думите на Антон Иванов компанията „Уестингхаус“, която е основен доставчик на оборудването, е добре позната в България. Тя работи на площадката на „Козлодуй“ по различни проекти още от 1995 г.

Според Иванов изграждането на новите ядрени реактори в срок до 2033 г. е голямо предизвикателство:

„Има всички предпоставки проектът да се случи и да бъде реализиран в зададените му рамки, но трябва консолидация на наличните ни инженерни екипи, за да се осъществи проектът за нови блокове на АЕЦ „Козлодуй“.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *