Ердоган към НАТО: Позицията на запада увеличава нарушенията на човешките права в Газа

Ердоган към НАТО: Позицията на запада увеличава нарушенията на човешките права в Газа - 1

Ердоган към НАТО: Позицията на запада увеличава нарушенията на човешките права в Газа

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъди последните събития в Газа с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, украинския си колега Володимир Зеленски, президента на Уганда Йовери Мусевени и Мохамед Муици в събота, съобщи Daily Sabah.

Ердоган и Столтенберг също са обменили мнения за това какво трябва да се направи, за да се предотвратят нарушенията на правата на човека в продължаващия израелско-палестински конфликт и за продължаването на доставката на хуманитарна помощ за цивилни в Газа.

Ердоган е заявил, че „позицията на западните нации е увеличила нарушенията на човешките права в Газа“, като същевременно е подчертал, че „неуспехът на страните да се опитат да спрат Израел ще има непоправими последици“.

Освен това той е подчертал, че „Западът трябва да предприеме незабавни действия, за да сложат край на хуманитарната трагедия, случваща се пред очите на всички, но игнорирана“.

Конфликтът в Газа, подложен на израелска бомбардировка и блокада от 7 октомври, започна, когато „Хамас“ започна операция „Бурята Ал-Акса“, многостранна изненадваща атака, която включваше изстрелване на ракети и проникване в Израел по суша, море и въздух. Според „Хамас“ това е отмъщение за щурма на джамията Ал-Акса и нарастващото насилие от страна на Израел

След това израелските военни започнаха операция „Железни мечове“ срещу цели на „Хамас“ в ивицата Газа.

Броят на загиналите в ивицата Газа поради продължаващите атаки се покачи до 4385, включително 1756 деца в събота, докато цифрата възлиза на повече от 1400 души в Израел.

По-рано в събота хуманитарен конвой от 20 камиона започна да навлиза в ивицата Газа от египетската страна на ГКПП „Рафа“, първият след избухването на въоръжения конфликт между Израел и палестинската групировка „Хамас“ на 7 октомври.

Източник: ФОКУС

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *