620 години по-късно: Прославиха мощите на Св. Евтимий (ВИДЕО+СНИМКИ)

ОТНОВО В ЧЕЛНИТЕ МЕСТА ПО СМЪРТНОСТ: Какво трябва да се подобри за безопасността на пътя

620 години по-късно: Прославиха мощите на Св. Евтимий (ВИДЕО+СНИМКИ)

След 100 г. спорове – мощите на Свети Патриарх Евтимий бяха официално прославени днес. Учените дълго време изследваха историята им и установиха – последният български патриарх преди Освобождението е бил пратен на заточение в Бачковския манастир преди 630 години. Днес там са изложени и лични вещи на Св. Евтимий.

Стотици вярващи се включиха в литийното шествие, с което мощите на Св. Евтимий бяха поставени в храм „Успение Богородично” на Бачковската обител. Това донесе духовна радост на мнозина.

Патриарх Неофит посрещна мощите на Св. Евтимий – патриарх Търновски

Снимка: Благой Цицелков, NOVA

Мощите били открити пред вратата на храма преди 118 годни. Възрастна жена от Асеновград разказала на монасите, че на това място почива свят човек. „Разкопките започват и почти веднага след тяхното начало се открива гроб, в който са били поставени омофора, други части от одеждите на Светителя. Под него се намира втори гроб. В този втори гроб е било самото тяло, самите мощи на Св. Патриарх Евтимий, държащи в ръката си оловна табела”, разказва архимандрит Стефан. Оловна табела гласяла, че това са оставките на Светеца, останал жив по чудо при превземането на Търновград. 

Снимка: Благой Цицелков, NOVA

Изпратен на заточение, в последните си дни Патриарх Евтимий бил в Бачковския манастир. Създал книжовна школа, имал ученици. Това обаче било забранено. Затова и 120 години учените спориха това ли си мощите на Светеца – до прославянето им днес. Църквата призова споровете да спрат. Св. Евтимий е не само последен Патриарх на българите, но и последният ни цар преди падането под робство.

Повече по темата гледайте във видеата.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *