Кои медицински храни за пациенти с недохранване ще заплаща НЗОК

ЗАРАДИ ПО-МАЛКО НЕЛЕГАЛНИ БЕЖАНЦИ: Затвориха част от фургоните във временния център в Любимец

Кои медицински храни за пациенти с недохранване ще заплаща НЗОК

Здравната каса ще заплаща медицинските храни за пациенти с малнутриция, което означава средна или тежка форма на недохранване.

„В България грижата за хората с увреждания и за децата, които се нуждаят от лечебни храни, не е на необходимото ниво и техният живот за съжаление е по-кратък”, коментира Антоанета Иванова, член на НМД, председател на Сдружение „Спина бифида и хидроцефалия”. 

Пациентите, които се нуждаят от лечебни храни, са с различни заболявания. „Сред тях има и неврологични, и детска церебрална парализа – по-тежките степени и дистрофии, различни редки синдроми, различни редки заболявания, които могат да бъдат един-двама пациенти, но са много и различни на брой”, допълни Антоанета Иванова.

В момента НЗОК покрива храни само за 7 заболявания. „За метаболитни, непоносимост към глутен. Това, което към момента се променя с включването на кодове за средна и тежка малнутриция, е, че много деца и пациенти имат това състояние като вторично, тоест последица от друго заболяване. Те ще могат на основание на този код да получат своята храна”, уточни Иванова. Това ще се случи от следващата година. „Има и още няколко стъпки, които трябва да бъдат изпълнени от Касата, за да се стигне до това пациентите да могат да получават храна. Следва да се изготви актуализирана спецификация за храните, които НЗОК договаря с фирми, като в нея се включат вече и храни за малнутриция, каквито до момента няма в тази спецификация и после да се изготвят указания и критерии, според които да се отпускат храните”, коментира още председателката на Сдружение „Спина бифида и хидроцефалия”.           

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *