Напредък между Сърбия и Косово, Рама изненадващо поздрави Курти

Напредък между Сърбия и Косово, Рама изненадващо поздрави Курти

© Reuters

Снимка на премиерите на Косово и Албания, Албин Курти и Еди Рама, от срещата на Берлинския процес в Тирана, 16 октомври.

Кой ще стане кмет?

Научавайте първи резултатите през целия ден на изборите с бюлетина „Дневник Експрес“

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Има напредък между Сърбия и Косово в хода на разговорите, които провеждат часове наред – засега отделно, лидерите на двете страни в Брюксел.Това съобщиха източници на сръбско-хърватско-босненската секция на „Свободна Европа“ в хода на срещите, които се водят в кулоарите на Европейския съвет, започнал тази вечер в белгийската столица.Дневният ред на евролидерите е отрупан с теми, от Украйна и миграцията до трудния компромис за Израел и Газа. Въпреки това сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти разговарят с държавни и правителствени ръководители в търесене на решение месец след като за кратко приковаха световното внимание с атака в Северно Косово (една от най-сериозните от години) и взаимни обвинения. Изолиран и почти непреклонен: защо Курти не отстъпва пред Запада

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Обща среща между двамата засега не е предвидена, но това може да се промени, ако действително бъде потвърден напредък.На дневен ред е прилагането на споразумение за нормализация, което и Вучич, и Курти бяха приели по принцип, но нито един от двамата не подписа (Брюксел обаче го смята за обвързващо); разговорите за документа, съгласуван през зимата, пропаднаха след напрежение около местни избори в Северно Косово и сблъсъци през май и юни.Труден разговорЗа Косово най-трудният въпрос е създаването на т. нар. Асоциация на сръбските общини – структура за самоуправление на косовските сърби, живеещи основно (но не само) на север. Прищина допуска подобна структура, след като дълги години я отхвърляше; кабинетът на Курти обаче спори с Белград и Брюксел за формата и правомощията ѝ. Сърбия и Косово се изправят пред неизбежно решение: съдбата на 100 хил. душиСлед срещите на лидерите с лидерите на Франция, Германия и Италия, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел нито един от двамата не коментира темата, но събеседниците на „Свободна Европа“ говорят за „раздвижване“.Отделно Вучич говори с Борел и специалния пратеник на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак. Италианският премиер Джорджа Мелони изтъкна, че поискала и от двамата да прилагат вече договореното споразумение (което, освен неподписано, няма и пътна карта, а по нея трябваше да се работи през пролетта и лятото). „Надяваме се на напредък“, цитира N1 думите ѝ пред журналисти при пристигане за Европейския съвет.Споменатите държави, заедно с Великобритания и САЩ, са от т.нар. петорка или квинта – дипломатически формат, който провежда активно срещи със Сърбия и Косово (а наскоро – и с други партньори заради войната на Израел с „Хамас) в търсене на компромис. На фокус според някои сръбски и косовски медии е нова версия на план за нормализация, представен от тях при визита в Белград и Прищина на 21 октомври.“Някакъв напредък““Има някакъв напредък в разговорите на Косово и Сърбия“, написа и „Гардиън“.Надежда даде и необичайното за албанския премиер Еди Рама – който е в трудни отношения с Курти – послание в Х (бившата „Туитър“). Там Рама поздрави косовския лидер, че „приема предложението на ЕС, за да се придвижва твърдо към деблокиращо решение за Асоциацията на сръбските общини чрез инструменти за самоменажиране като рамка за предстоящите преговори.Не е известно за какво точно поздравява албанският премиер косовския си колега; похвалите между двамата от години са рядкост.

Рама, който активно критикуваше Курти при ескалацията в Северно Косово през май и юни и в резултат дори не бе приет от косовския си колега при визита в Тирана, използва термина self-management – компромисното понятие, избрано от ЕС, за да ангажира Косово с ограничен статут за Асоциацията на сръбските общини, вместо трудните за приемане в Прищина „самоуправление“ или „автономия“.

Необичайната изолация на Косово носи горчив урок на Запада

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *