Осман Октай пред „ФрогНюз“: ПП-ДБ ще имат сериозно представителство в местната власт след изборите

Осман Октай пред "ФрогНюз": ПП-ДБ ще имат сериозно представителство в местната власт след изборите - 1

Осман Октай пред „ФрогНюз“: ПП-ДБ ще имат сериозно представителство в местната власт след изборите

На местните избори очаквам ПП-ДБ да получат сериозно представителство в местната власт. Няма значение дали ще имат кметове, или сериозно присъствие като общински съветници. Чрез тях промяната ще започне да навлиза във всички общини в страната.

Това заяви в интервю за „ФрогНюз“ анализаторът Осман Октай.

Ето и цялото интервю:

Господин Октай, броени дни остават до края на предизборната кампания, а в неделя е датата на местния вот. Каква е прогнозата ви за това какво ще се случи на местна почва, включително и в градове, смятани за бастиони на ГЕРБ?

Самата нервност на Бойко Борисов, който обикаля всички областни центрове и напада правителството, въпреки че подкрепя управлението на акад. Денков, показва, че битката е между неговите окупирани през годините кметства и тази промяна, за която говорим всъщност. Тази битка ще е жестока.

Не се съмнявам във вота на софиянци, откъдето винаги е започвала промяната. Кандидатурата на ГЕРБ няма никакви шансове да спечели в София, след толкова години управление на града. Убеден съм, че ще изберат промяната в лицето на Васил Терзиев и водача на листата Борис Бонев.

Кой виждате на балотаж? Излезе социологическо проучване, което видя два варианта – Васил Терзиев срещу Ваня Григорова и Васил Терзиев срещу Антон Хекимян.

На балотаж ще са ГЕРБ и ПП-ДБ. Много е важно да подчертая до каква степен победата на ПП и ДБ ще получи вот за листата на съветниците, за да имат свобода при управлението на страната. Да не се окаже пак утре да са зависими от онези, които са управлявали досега. Очаквам в София да се даде голям шанс да има присъствие на ПП-ДБ в Общинския съвет.

Възможно ли е Ваня Григорова да отиде на балотаж? Знаем, че битката в София обикновено приключва със сблъсък между червените и демократите.

Сблъсъкът е между досегашното управление на ГЕРБ като имитация на дясното и дясната промяна. БСП никога не са имали никакви шансове в София по принцип. Това се вижда и на парламентарни, и на кметски избори. Не приемам внушения, че видите ли леви кандидати имат шансове.

Кои градове да гледаме, къде виждате да има интрига или обрати?

Не очаквам сериозна промяна. В много от големите градове и областни центрове местните олигархични кръгове контролират процеса на изборите, живота на хората. Затова тази битка на промяната ще продължи по-дълго.

Сериозната промяна винаги започва от София. Така беше с протестите през 2020 г. Сега е същото с местните избори. Затова и те са толкова важни. Промяната трябва да има сериозно присъствие в областните градове на страната. Няма значение дали ще имат кметове, или сериозно присъствие като общински съветници.

Освен това във всички областни градове за първи път ще има сериозно представителство на промяната в сесиите на общините. Такива досега нямаше. Чрез местната власт промяната ще започне да навлиза във всички общини в страната.

В Пловдив много се говореше, че кандидатурата на ПП-ДБ ще бъде Манол Пейков, но издигнаха друг кандидат. В Бургас също има разцепление около двама души. Не се ли разми фокусът на избирателите за тази промяна?

В поведението на коалиционните партньори винаги е имало такива хладни процеси. За съжаление от по-старите играчи около ДБ и техните лидери имаше изразен доста голям партиен и личностен егоизъм и не се мислеше глобално. Това провокира сблъсъци. Най-грозният беше в Бургас. Тези неща всъщност са във вреда на очакваната промяна в държавата, защото винаги гражданите и избирателите усещат интересите и егоизма на партийните лидери. Това винаги създава разочарование в гражданите, които очакват мобилизация за промяна.

интервю на Джесика Вълчева

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *