ПРОБЛЕМИТЕ НА ВИДИН ПРЕДИ ВОТА: Ниски заплати, лоши пътища и обезлюдяване

Видеонаблюдението на вота: Ще успеят ли комисиите да се справят с излъчването

ПРОБЛЕМИТЕ НА ВИДИН ПРЕДИ ВОТА: Ниски заплати, лоши пътища и обезлюдяване

Населението в община Видин наброява малко над 46 хиляди души. За десет години намалява в 15 хиляди. По данни на националната статистиката това е района с най-ниските доходи в България – средната заплата е 1256 лева.

Цените в града, поне на основните хранителни стоки, са като във Варна, въпреки че средната е с 500 лева по-ниска, отколкото в морския град. В областта с най-ниските доходи, в кошницата на NOVA – продуктите кисело и прясно мляко, кляб, яйца и сирене, излизат 22 лева и 46 стотинки.

Видеонаблюдението на вота: Ще успеят ли комисиите да се справят с излъчването

Ани Петкова работи като личен асистент, но прави и бижута. Казва, че когато не е празник, е пусто, а хората трудно свързват двата края.

„Трудно се живее. Градът се оживява, когато хората си получат пенсиите. Не излизат – не могат да си го позволят и днес понеже ни е празник на града ми е особено приятно да видя млади хора. Просто не се виждат млади хора. Видин държи лошата класация за най-ниските доходи в България – какво рябва да се наперви за да се промени това? – Да има някакво производство за да се впрегне работна ръка. Да могат да работят хората. Няма къде да работят. – Няма къде да работят или и хората свикнаха, че май не им се и работи толкова? – Има го и този момент. Обезсържаване. Свикват по този начин и явно и не търсят. Решават, че така може. Апатично живеят.

Изборът на България: Новите кметове – обиколката на Николай Дойнов продължава във Видин

Освен ниските заплати и лошите пътища, видинчани казват, че в района вече има и все по-малко лекари.

Според литератора Валентина Вълчева през последните години има увеличение на издадените читателски карти в регионална библиотека „Михалаки Георгиев“- Видин. „Четящите хора се завръщат в библиотеките, на които работихме да придадем нова визия. За последните 20 г. повече от 50% от населението на Видин е напуснало града. Почти година АГ отделението в болницата беше затворено. Проблемите в града са два – обезлюдяване и нисък стандарт на живот, които взаимно се усложняват. Раждаемостта е ниска, защото децата ни се раждат в София“, посочи тя. И призна, че напоследък има семейства, които се връщат в града от чужбина.

Повече гледайте във видеото.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *