„Рент-а-Баба“: Платформа предлага възрастни хора да се грижат за деца под наем

ОТНОВО В ЧЕЛНИТЕ МЕСТА ПО СМЪРТНОСТ: Какво трябва да се подобри за безопасността на пътя

„Рент-а-Баба“: Платформа предлага възрастни хора да се грижат за деца под наем

Млади семейства ще могат да си наемат баба или дядо под наем по интернет и при това напълно безплатно. Това е възможно с платформата „Рента баба“. Освен да гледа децата им, бабата ще може да им готви и да им помага в домакинството. 

Най-голямата радост за всяка баба и дядо е появата на внуче. А помощта за неговото отглеждане е безценна за всеки родител. Не всички обаче имат баба и дядо наблизо. Примерът е Петя Апостолиду от Пловдив. Тя е майка на две деца. По-голямото посещава детска градина.

„Когато ние сме на работа, детето е болно, ние имаме необходимост от такъв човек, тъй като няма възможност нашите баби да дойдат и да отреагират толкова бързо, колкото хората, които се намират в нашия град. Едната баба е в Гърция, другата баба е във Велико Търново“, разказва тя.

И така идва идеята на Стела Балджиева да направи платформа, с която млади семейства да срещнат подкрепата от по-възрастните.

56-годишна жена стана сурогатна майка на собственото си внуче (СНИМКА)

„Знаете, когато имате малки деца се налага да жонглираш с много ангажименти едновременно и особено, когато нямаш на кого да оставиш детето си. Ако например е болно и няма как да посещава детска градина или училище, другите ти ангажименти просто замръзват. Бабата може да ви е необходима, за да гледа детенце. Ние сме обособили такава категория „Баба ще ги гледа“. Тук регистрираме възрастни дами и господа, които биха приели или в своя дом да гледат дете или да ги водят до училище и да ги връщат или пък биха отишли в дома на някое семейство“, споделя тя..

Освен грижа да децата, възрастните хора могат да предложат кулинарни умения и собствено производство като например ръчно изплетени терлици, шапки и шалове.

„Ако си имат градинка, могат да изпратят плодове и зеленчуци с натурален произход или зимнина. Знаете, че майките много обичат натурални продукти. Защо пък да не помолите някоя баба срещу някаква скромна почерпка от ваша страна или заплащане, да ви сготви нещо, защото знаете по-вкусно от готвеното на баба няма. Едни са специалисти в сладкишите. Има такива, които въртят много умело питки, печива. Има и такива, които пък са богини в домашната манджа“, допълва Балджиева.

Мариана Рашева е една от бабите, готови да помогнат на младо семейство. Тя е пенсиониран инженер по химия и заклет преводач от чешки и словашки.

ЕКСКЛУЗИВНО: Среща с бабата и внучето, чиято снимка трогна света (ВИДЕО)

„Това да прегърнеш едно детенце, да го гушнеш, да му дадеш от своята любов, да отнемеш от неговата болка, да поприказваш. Да имаш търпението и спокойствието да го изслушаш, което нямат повечето майки, това също е добре за децата, защото те са много любопитни. Искат да им се разкаже. Обичам децата и бих се раздала за тях“, откровена е Мариана.

Тя разказва, че има опит в отглеждането на едно дете и две внучета, които са далеч от нея. Освен, че ще ги научи на песнички и стихчета обещава да им даде и още.

„Мога да пея с тях, да играя с тях на игри. Мога да ги развеждам по парка. Мога да ги мотивирам да спортуват, защото животът е движение преди всичко и самата аз се движа много“, разкрива Мариана.

В платформата, която стартира преди седмици, вече са се регистрирали близо 100 души, като търсенето сега е по-голямо от предлагането.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *