Румънският президент: Аргументите на Австрия за Шенген не издържат

Румънският президент: Аргументите на Австрия за Шенген не издържат

Румънският президент: Аргументите на Австрия за Шенген не издържат

Аргументите на Австрия за блокиране на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство не издържат, тъй като тя е приела присъединяването на Хърватия. Това заяви президентът Клаус Йоханис в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет и в срещата на върха на държавите от еврозоната в разширен формат.

„Продължаваме диалога по дипломатическа линия, но той става все по-странен, при положение че Австрия всеки път казва, че няма нищо против Румъния или България, но се противопоставя на разширяването на Шенгенското пространство, докато на същата среща одобри присъединяването на Хърватия. Така че аргументите са най-малкото несъстоятелни“, обясни държавният глава, информира БТА.

В отговор на журналистически въпрос в Брюксел Клаус Йоханис изрази мнение, че Шенгенското споразумение вече не работи и почти не съществува, тъй като няколко страни са затворили границите си заради миграцията.

„Дори в нашата зона, в източната част на Европейския съюз, няколко граници бяха затворени последователно. Някой може да констатира, че искаме да сключим споразумение, което вече не работи. Това е въпрос, който трябва да си зададем, а дискусията за Шенген е по-стара. Фактът, че Шенген има проблеми, е известен отдавна и от една страна има желание за модернизиране на Шенгенското споразумение, от друга има хора, които са против всичко, включително разширяването“, каза президентът на Румъния, цитиран от Диджи24.

Той добави, че няколко години е обсъждал тази тема с европейските лидери и им е казал, че Румъния „ще се превърне в опора“ за Шенгенското пространство, което ще стане по-сигурно и по-силно с присъединяването й.

Запитан дали Румъния трябва да подаде жалба до Съда на Европейския съюз по този въпрос, Йоханис отговори: „Това е много сложен правен въпрос. Не съм срещал двама адвокати, които да са на едно и също мнение“.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *