Руска ракета уби шестима цивилни в Харков, още трима загинаха в Източна Украйна

Руска ракета уби шестима цивилни в Харков, още трима загинаха в Източна Украйна - 1

Руска ракета уби шестима цивилни в Харков, още трима загинаха в Източна Украйна

Руска ракета удари снощи пощенски разпределителен център във втория по големина град в Украйна Харков, уби шестима души и рани 14, съобщи губернаторът на Харковска област Олег Синегубов, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Синегубов, написа в приложението за съобщения „Телеграм“, че няколко от ранените са в тежко състояние в болница.

„Това е изцяло цивилен обект“, посочи Синегубов. „Руснаците увеличиха терора върху мирното население на Харков“, добави губернаторът.

Снимки от мястото на инцидента, публикувани в „Телеграм“, показват сграда с избити прозорци и разпръснати наоколо строителни материали.

Най-малко още трима цивилни бяха убити, а няколко ранени в Източна Украйна в момент, когато руските сили продължават да напредват близо до източноукраинския град Авдеевка, за който се водят ожесточени боеве, казаха снощи местни украински служители, цитирани от Асошиейтед прес.

Един човек е бил убит, когато руските сили са обстрелвали украинския град Никопол от бастиона си в най-голямата украинска атомна централа, съобщи местният украински губернатор Сергий Лисак. Губернаторът заяви, че службите за спешна помощ в Никопол работят за оценка на щетите.

Руските войски превзеха Запорожката АЕЦ в началото на войната, което поражда периодични опасения за ядрен инцидент, тъй като обстрелът в близост до обекта продължава, като често е насочен срещу контролираните от украинците селища от другата страна на река Днепър.

В Кривой рог, родния град на президента Володимир Зеленски в Централна Украйна, 60-годишен мъж е бил убит, след като руска ракета е поразила промишлено предприятие, написа в „Телеграм“ кметът на града Олександър Вилкул. Съпругата на мъжа е настанена в болница със сериозни рани от шрапнели, каза Вилкул.

Кметът съобщи, че през нощта руски ракети и дронове отново са поразили същото място, като са причинили неуточнени щети и са предизвикали пожар, който е бил потушен до сутринта. Вилкул не даде подробности за естеството на обекта и дали е свързан с отбранителната индустрия на Украйна. Той заяви, че никой не е пострадал при втория удар.

По-късно говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви пред репортери, че руските сили са унищожили складове за гориво и боеприпаси на украинските военни в близост до местното летище в Кривой рог.

Засега няма отговор от страна на украинските власти на твърдението на Конашенков, посочва АП.

В южната част на Херсонската област, където минава фронтовата линия, един цивилен е бил убит, а друг е бил ранен при „масиран обстрел“ от страна на руските войски, съобщи днес губернаторът Олександър Прокудин. Руснаците са използвали минохвъргачки, артилерия, танкове, безпилотни самолети и ракетни установки, за да атакуват областта, като са поразили жилищни райони, написа Прокудин в „Телеграм“.

При руски обстрел през изминалото денонощие е ранен и един цивилен във фронтовия град Авдеевка в източната част на Донецка област в Украйна, съобщи днес изпълняващият длъжността местен губернатор Игор Мороз. През последните седмици за Авеевка се водят ожесточени боеве между руските и украинските сили, като силите на Киев се опитват да удържат подновената руска офанзива.

Мороз заяви, че руски ударни дронове, ракети, минохвъргачки и артилерийски снаряди са поразили и други части на Донецка област.

Руските войски започнаха вчера нова офанзива северно от Авдеевка, която е постигнала незначителни успехи, според анализ на Института за изследване на войната. Базираният във Вашингтон мозъчен тръст се позовава на спътникови снимки на прокремълски „военни блогъри“ на терен, за да подкрепи оценката си.

Подновяването на офанзивата на Русия край Авдеевка отразява стремежа на руското военно командване за настъпателни операции в района „въпреки тежките загуби на техника и личен състав“, заяви институтът.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *