Саудитска Арабия иска да купи от Франция 54 самолета „Рафал“

Саудитска Арабия иска да купи от Франция 54 самолета „Рафал“ - 1

Саудитска Арабия иска да купи от Франция 54 самолета „Рафал“

Саудитска Арабия е поискала от е френския самолетостроителен концерн „Дасо Авиасион“ оферта за придобиването на 54 самолета „Рафал“, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Досега кралството е доставяло своите бойни самолети от американски и британски производители, пише вестник „Трибюн диманш“.

Позовавайки се на неидентифицирани „съгласувани източници“, седмичникът уверява, че френският производител на самолети има срок „до 10 ноември да отговори“ на искането на Рияд.

Подобен успех „би бил огромен“ за „Рафал“, отбелязва изданието, според което саудитските военновъздушни сили предпочитат американските Еф-15 или „Юрофайтър тайфун“, произведени от консорциум, включващ Германия, Обединеното кралство, Италия и Испания.

Въпреки това Германия замрази продажбите на оръжия на Рияд след убийството на журналиста Джамал Хашоги в края на 2018 г., припомня „Трибюн диманш“, споменавайки, че е възможно интересът, проявен от саудитците към „Рафал“ да е средство за оказване на натиск върху нейните обичайни доставчици на бойни самолети.

Самолетът на „Дасо“ вече е доставен на съседи на Саудитска Арабия – Египет, Обединените арабски емирства и Катар са оборудвани с него.

По-рано смятан за непродаваем извън Франция, двумоторният многоцелеви изтребител с делтовидна конфигурация на крилете, който влезе в експлоатация през 2004 г. във френския флот, сега започна да бъде успешно експортиран.

От 453 нови самолета, поръчани на този етап, 261 са за седем чуждестранни клиенти (в допълнение към трите страни от Близкия изток това са Гърция, Хърватия, Индонезия и Индия), а 192 са поръчани от Франция, отбелязва АФП.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *