САЩ предупредиха Ливан

САЩ предупредиха Ливан - 1

САЩ предупредиха Ливан

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза на служебния премиер на Ливан Наджиб Микати, че е важно да зачита интересите на народа си, който ще бъде засегнат, ако Ливан бъде въвлечен в израелско-палестинския конфликт, съобщи американският Държавен департамент, цитиран от Ройтерс и БТА.

Говорителят Матю Милър поясни, че телефонният разговор се е състоял вчера. В него Блинкън е потвърдил подкрепата на САЩ за ливанския народ и е изтъкнал нарастващото безпокойство от изострящото се напрежение по южната граница на Ливан, добави Милър.

Ливанското шиитско движение Хизбула съобщи, че негов боец е бил убит на границата с Израел, с което загиналите членове на подкрепяната от Иран групировка след избухналото насилие в пограничния район, което не спира да се покачва през последните две седмици, стават 14.

По думите на ливански източник от областта на сигурността боецът е бил убит в района на град Ула в Ливан, който се намира срещу израелския Маргалиот, по който според Израел е била изстреляна противотанкова ракета. Израелската армия заяви, че е отвърнала на огъня.

Хизбула и израелските военни почти ежедневно водят престрелки по границата, откакто палестинското движение „Хамас“ нападна Израел на 7 октомври и Израел му отговори с масирани бомбардировки над Газа.

Това е най-значителното изостряне на напрежението по израелско-ливанската граница след войната от 2006 г. между Хизбула и Израел, отбелязва Ройтерс.

Според предишни изказвания на източници на Ройтерс атаките на Хизбула имат за цел да ангажират вниманието на израелската армия на север, без да се предизвиква голям военен конфликт. Израел заяви, че няма интерес от война, и добави, че ако Хизбула прояви сдържаност, еврейската държава ще запази статуквото.

В Катар външният министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани подчерта, че Доха продължава да се координира със САЩ и международните партньори за освобождаване на заложниците и намаляване на напрежението в ивицата Газа, съобщи катарското външно министерство.

Оттам добавиха, че по-рано днес шейх Мохамед е разговарял по телефона с американския си колега Антъни Блинкън.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *