СЛУЖИТЕЛ НА ШВЕЙЦАРСКА ФИРМА РАЗПРЕДЕЛЯ 3.5 МЛРД. ЛЕВА ОТ МОСВ! НАЛИЦЕ Е ИЗТОЧВАНЕ НА МОСВ ПО ПОСОКА ШВЕЙЦАРСКАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ, ВМЕСТО ПАРИТЕ ДА ОСТАВАТ В БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ И ОБЩИНИ

СЛУЖИТЕЛ НА ШВЕЙЦАРСКА ФИРМА РАЗПРЕДЕЛЯ 3.5 МЛРД. ЛЕВА ОТ МОСВ! НАЛИЦЕ Е ИЗТОЧВАНЕ НА МОСВ ПО ПОСОКА ШВЕЙЦАРСКАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ, ВМЕСТО ПАРИТЕ ДА ОСТАВАТ В БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ И ОБЩИНИ

Катерина Раковска, служител на частната швейцарска офшорна фирма WWF е избрана от Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ за член на Комитета по наблюдение на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Този орган има изключително важни функции, защото той определя по какви дейности ще бъдат финансирани и харчени парите и на какви условия трябва да отговарят бенефициентите, получаващи тези средства.
Практиката показва, че от 2007 г. досега МОСВ избира за бенефициенти в неправителствения сектор единствено организации от коалиция „За да остане природа в България”, свързани с чуждестранните юридически лица WWF, Грийнпийс и Дунавско-Кърпатска програма. За целия период на програмата няма финансирано нито едно сдружение и фондация, които да са извън този кръг и нито една гражданска организации или местна общност не е получила възможност да изпълнява екологични дейности по ОПОС.
Раковска освен, че работи в WWF-България, където управител е жената на Тома Белев – Весела Казакова, е и съпруга на Андрей Ковачев, съпредседател на Политическа Партия „Зелените“. Освен това в този случай тя е в сериозен конфликт на интереси, защото швейцарскара фирма WWF през годините е печелила десетки поръчки в МОСВ по различни европейски програми. На лице е източване на МОСВ по посока Швейцарската конфедерация, вместо парите да остават в български фирми и общини.
Това е вторият случай, когато от МОСВ назначават на възлово място хора от „Коалицията за да остане природа в България“, известни като „зеленият октопод“. Преди около месец Тома Белев бе избран за член на Междуведомствената комисия към Висшия експертен екологичен съвет на МОСВ. В тази комисия се разглеждат всички значими инвестиционни проекти в страната независимо дали са публични държавни, общински или частни.
С акта на назначаването и на Катерина Раковска влиянието на Зелените в МОСВ става изключително силно.
Друга част от дейността на Комитета по наблюдение, в който участва Раковска, е разпределяне на парите по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. за популяризиране на програмата в българските медии. Както и в периода 2007 – 2014 г. и сега приоритет е даден на медиите от кръга „Капитал“, сайта Дневник и вестник Капитал.
Дали ако НГС „Природата за хората“ създаде клон на организацията в Швейцария тамошният орган, управляващ средствата по Околна среда, ще допусне наши представители да разпределят милиарди швейцарски франкове?Филип Цанов
НГС „Природата за хората“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *