Швеция ще експулсира иракчанина, който няколко пъти изгори публично Корана

Швеция ще експулсира иракчанина, който няколко пъти изгори публично Корана

Швеция ще експулсира иракчанина, който няколко пъти изгори публично Корана

Агенцията по миграцията на Швеция реши да експулсира иракчанин, който изгори екземпляри от Коранът, свещената книга на мюсюлманите, на демонстрации през последните месеци в Стокхолм, съобщи телевизия TV4, на която се позоваха Ройтерс и БТА.

„Агенцията по миграция взе решение за експулсиране на лицето от Швеция“, цитира телевизията държавната институция.

„В резултат на усложнения при изпълнение на решението, е дадено разрешение за ограничено пребиваване за периода 25 октомври 2023 г. до 16 април 2024 г.“

Агенцията по миграцията не можа да бъде открита веднага коментар, посочва Ройтерс.

От шведската миграционна агенция казаха през юли, че тя преразглежда разрешението за пребиваване на мъжа. През август Швеция повиши равнището на тревога за тероризъм до второ, най-високо ниво и предупреди за увеличаване на заплахите срещу шведите у дома и в чужбина, след като изгарянето на Корана възмути мюсюлманите и предизвика заплахи от джихадисти.

Антиислямски активисти изгориха няколко екземпляра на Корана в Швеция и Дания, две от най-либералните страни в свят, който позволява остра критика на религията в името на свободната реч. Но много мюсюлмани гледат на оскверняване на Корана, на който гледат буквално като на Божието слово, като тежка обида. 

Случаите, при които протестиращи публично изгориха екземпляри на Корана в Швеция, предизвикаха остри критики от страна на Турция, която все още не е вдигнала ветото си пред членството на скандинавската държава в НАТО. 

Миналата седмица въоръжен мъж от Тунис уби двама шведски футболни фенове в Брюксел – акт, след който шведският премиер заяви, че Европа трябва да засили сигурността, за да се защити.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *