1 рубла = 1 (US) цент: Защо се срина рублата?

1 рубла = 1 (US) цент: Защо се срина рублата? - 1

1 рубла = 1 (US) цент: Защо се срина рублата?

Една руска рубла вече е на стойност от само 1 американски цент. Това значи, че 100 рубли се разменят за един щатски долар. Рублата загуби стойност и спрямо еврото, като срещу едно евро се получават 110 руски рубли.

Това е най-ниското ниво на руската валута от март 2022 година насам, когато стойността на рублата се срина след началото на руската война срещу Украйна. За сравнение преди незаконното анексиране на Крим през 2014 година 30 рубли струваха 1 щатски долар. Само през настоящата година рублата е изгубила 30% от стойността си в сравнение с долара и еврото.

Още новини от Украйна

Обвинения срещу Руската централна банка

Гуверньорката на Руската централна банка Елвира Набиулина обясни слабия курс на рублата с намалената външна търговия. Високата инфлация според нея се дължи на увеличените разходи на правителството и на недостига на кадри на трудовия пазар, причинени от войната.

Тези дни заместник-управителят на Централната банка Алексей Заботкин все пак заяви пред репортери, че не виждат никакви рискове за финансовата стабилност. „Централната банка продължава да се придържа към политиката на плаващ валутен курс, която позволява на икономиката да се адаптира ефективно към променящите се външни условия“, каза той.

Икономическият съветник на Кремъл Максим Орешкин обвини Централната банка, че е допринесла за обезценяването на рублата. По думите му проблемът с руската валута се корени в “меката монетарна политика” на държавната финансова институция.

Путин вече пожела всички държави, които внасят природен газ от Русия, да си плащат за това в рубли, вместо в долари, както е описано в договорите им. Западните страни не се съобразиха с това искане. Точно обратното – до голяма степен те вече прекъснаха руските доставки на газ, петрол и въглища.

Защо стойността на рублата пада?

Анализаторите смятат, че сривът на руската валута е свързан с повишените нива на внос и засиления отлив на чуждестранен капитал. Според Албрехт Ротахер, който дълги години работи за Европейската комисия, има и друг проблем – фактът, че Русия продава петрола си на цени значително под пазарните. Приходите от износ на газ и петрол в Русия са спаднали до 6,9 милиарда долара през юли 2023. За същия период през миналата година те са били 16,8 милиарда долара.

Друг фактор е и изтеглянето на редица чуждестранни компании от Русия след инвазията на Москва в Украйна. По изчисления на “Блумбърг” всички фирми, които са напуснали Руската федерация, са продали активи на стойност между 15 и 20 милиарда долара. Завишените цени за внос на западни технологии през трети страни като Турция, Казахстан, Китай и Сърбия също са фактор, обяснява Ротахер.

Западните санкции – част от проблема?

“Санкциите имат по-сериозен ефект, особено европейското ембарго за купуване на руски петрол и газ”, обяснява Елина Рибакова от Института по международна икономика „Питърсън“. Мнозина обаче твърдят, че отслабването на рублата не е пряко свързано със санкциите, а с дългосрочните щети, които войната нанася на руската икономика. Сред тях е и увеличаващата се зависимост от Китай. “Китай използва Русия като своя колония за суровини, на която може да налага отстъпки в цените като на зависим доставчик и да разхищава намаляващите активи на Русия в една непечеливша война на изтощение”, казва Ротахер за ДВ.

Какви са прогнозите

Рублата може да се срине и още – до 115-120 долара за една рубла, обяснява анализаторът Алексей Антонов. “За да спре сриването на рублата, трябва да има или намаляване на вноса, или сериозни стъпки от финансовите институции”, твърди той. Според руския икономист Александър Исаков вътрешната монетарна политика на Русия е от ключово значение за състоянието на рублата. “За да се стабилизира рублата, смятаме, че основният лихвен процент трябва да се повиши до около 10%, а разходите на руския бюджет да се поддържат в рамките на фискалния таван“, каза той пред “Блумбърг”.

Други икономисти обаче вярват, че руското правителство подкрепя постепенното отслабване на рублата. Анализаторът Тим Аш смята, че Отслабването на рублата „помага да се повиши стойността на петролните постъпления в бюджета, като по този начин се смекчава нарастването на дефицита“.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *