10 години затвор за руснак, планирал да убие чеченски дисидент

10 години затвор за руснак, планирал да убие чеченски дисидент - 1

10 години затвор за руснак, планирал да убие чеченски дисидент

Руски гражданин, който планирал убийството на чеченски дисидент, живеещ в изгнание в Германия, беше осъден на 10 години затвор от съд в Мюнхен, предаде ДПА, съобщи БТА.

Осъденият е планирал убийството по заповед на братовчед на чеченски управник Рамзан Кадиров, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, заключи съдът. Според магистратите той е получил поръчката за убийството между март и юни 2020 г., снабдил се е с бойно огнестрелно оръжие и боеприпаси и е наел и инструктирал друг мъж да извърши деянието.

Според съда през декември 2020 г. двамата мъже заедно са разузнали района около дома на жертвата в южния германски град Аугсбург. Убийството е било подготвено „със знанието, одобрението и в интерес“ на Кадиров, заяви председателят на съда Кристоф Визнер.

Според съда целта на убийството е била „да се запуши устата“ не само на самата жертва, но и на нейния брат, който живее в Швеция. Братята са остри критици на режима на Кадиров в руската република Чечения. Визнер нарича това „кръвна вражда“. През юни прокурорите поискаха 11 години затвор за обвиняемия заговорник, а защитникът поиска от съда да го оправдае, припомня ДПА.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *