12 март – Световен бъбречен ден! МДЛ „Лина“ подкрепя инициативата с „Пакет бъбречна функция“

12 март – Световен бъбречен ден! МДЛ „Лина“ подкрепя инициативата с „Пакет бъбречна функция“

На 10 март в България и още 60 страни по света за четвърти пореден път се отбелязва Световният ден за профилактика на бъбречните заболявания.
На този ден Българската Бъбречна Асоциация, Българското Нефрологично Дружество и Фондация Бъбрек, в сътрудничество с организации на пациенти с бъбречни заболявания – Национална асоциация на трансплантираните и Фондация на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализираните в България организират отбелязването на Световния бъбречен ден на 12 март.
Световният бъбречен ден е глобална здравна инициатива, посветена на профилактиката и лечението на бъбречните заболявания. За първи път този ден бе отбелязан на 9 март 2006 година и от тогава се провежда всяка година през втория четвъртък на месец март в повече от сто страни на пет континента. Основната цел на СБД е да напомни на хората, че бъбречните заболявания са опасни и инвалидизиращи, а често първите симптомите не са тежки и обичайно се игнорират.
Навременното диагностициране и правилното лечение на хроничните нефропатии и на други болести, водещи до бъбречно увреждане, сред които са захарният диабет и високото кръвно налягане, могат да предотвратят или да отсрочат значително развитието на хронична бъбречна недостатъчност.
Ранното откриване на бъбречно увреждане е изключително важно! То дава възможност за навременно лечение, за да се избегне или поне да се отсрочи с години започването на диализно лечение. Именно затова хората трябва редовно да бъдат изследвани за бъбречно заболяване.
Най-срещаните симптоми при проблеми с бъбреците са високото артериално налягане или анемия. Болестите, които най-често водят след себе си хронична бъбречна недостатъчност, са захарният диабет и артериалната хипертония. Вродените аномалии на отделителната система също могат да доведат до бъбречна недостатъчност. И в тази връзка от огромно значение са здравната култура, профилактичните прегледи и медицинско-лабораторните кръвни и уринарни изследвания. Едно обикновено изследване на кръвната захар и редовно измерване на кръвното налягане едва ли ще ни отнемат много време, но за това се изисква активна позиция и от самия пациент.
Началното увреждане на бъбреците има характерни симптоми, но човек трябва да се самонаблюдава. Нека се замислим, когато имаме лекия на пръв поглед дискомфорт в поясната област или чувство за недоизпразнен пикочен мехур след уриниране, отоци по клепачите или около глезените, неизяснено високо артериално налягане, необяснима анемия или сме диабетици и не ни достигат вече силите при обичайната всекидневна активност, това може да се дължи на начално увреждане на бъбреците. При тези първични симптоми на физическо неразположение и дискомфорт, най-малко човек може да предостави кръв и урината за лабораторно изследване. Основните показатели за бъбречната функция са кръвна урея азот и креатинин. Кръвната урея азот (BUN) е количеството азот в кръвта. Това е отпадъчен продукт, който нормално се отделя чрез урината. Високите стойности на уреята могат да се дължат на хранителен режим, при който се приемат много белтъчни храни, обезводняване, бъбречна или сърдечна недостатъчност. Креатининът е отпадъчен продукт от усвояването на белтъци и мярка за бъбречната функция. Повишените му количествени стойности обичайно са в резултат на бъбречни проблеми. Лекарите използват нивата на креатинина като най-пряк показател за това, доколко добре бъбреците отстраняват отпадъчните продукти от тялото. А в урината не трябва да има белтък, захар, бактерии или обилие от бели и червени кръвни клетки. Високите или ниски стойности на фосфор, натрий или пикочна киселина също могат да бъдат резултат от проблеми с бъбреците.
Основният проблем на пациентите е, че в началото нямат оплаквания, а когато разберат за увреждането, вече може да е късно. При една добра здравна култура всеки би могъл да се подложи на профилактично изследване своите кръв и урина поне веднъж месечно. За 9 лева в МДЛ „Лина” ще ви бъдат направени профилактични лабораторни изследвания и с тях ще можете да се информирате за състоянието на вашите бъбреци от вашия лекар, за да бъдете спокойни за здравето си! Медико-диагностична лаборатория „Лина” предлага „Пакет бъбречна функция”, който включва: урея, креатинин, пикочна киселина, общ белтък, албумин, урина – общо химично изслдване. Урея – измерването на кръвната урея е един от тестовете, с които се оценява бъбречната функция. Различни заболявания, свързани с разстройство на функцията на черния дроб и бъбреците протичат с увеличена или намалена кръвна урея. Креатинин – един от крайните продукти на белтъчната обмяна. Образува се в черния дроб, след което се отделя в кръвта и се елиминира през бъбреците. При нарушена бъбречна функция нивото на креатинин в кръвта нараства, съобразно степента на органната недостатъчност. Пикочна киселина – образува се в организма в резултат на метаболизма на нуклеиновите киселини (ДНК и РНК). Синтезира се в черния дроб и във вид на натриева сол се намира в кръвта. Излъчва се през бъбреците и нивото на пикочна киселина в кръвта се определя от равновесието между двата процеса – синтез и излъчване. Албумин – това е една от белтъчните фракции в кръвта и заедно с общия белтък се използва за оценка на чернодробни и бъбречни заболявания, белтъчния баланс на организма и др. Има особено важна роля за задържане на вода в съдовото русло. Състояния, при които е налице ниско съдържание на албумин (хипоалбуминемия) в кръвта, често протичат с отоци. Албуминът играе и важна транспортна роля – за хормони, витамини, йони, медикаменти. Повече информация относно „Пакет бъбречна функция” можете да откриете ТУК.Медико-диагностична лаборатория „Лина”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *