120 златни кюлчета, открити във влак в Швейцария, ще бъдат дарени

120 златни кюлчета, открити във влак в Швейцария, ще бъдат дарени - 1

120 златни кюлчета, открити във влак в Швейцария, ще бъдат дарени

120 златни кюлчета с общо тегло над 3,7 кг, намерени през 2019 г. в колет, оставен във влак в Люцерн, адресиран до Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), ще бъдат дарени на тази хуманитарна организация, съобщиха от прокуратурата на Люцерн, като обясниха, че по време на разследването собственикът на блоковете не може да бъде установен и нищо не показва криминално престъпление.

Както следва от съобщението, през октомври 2019 г. кондукторът на влака на път от Санкт Гален за Люцерн намери бял пакет във вагона. „На пакета, наред с други неща, е посочен получателят на ценностите – МКЧК. Пакетът съдържаше 120 златни кюлчета (общото тегло на златото е 3,732 кг), които бяха маркирани с лого и сериен номер“, съобщиха от прокуратурата.

Въпреки щателното разследване „собственикът на златните кюлчета не можа да бъде идентифициран“ и „дори обява в местния вестник не помогна да се открие собственикът“. Разследващите също не са открили индикации за „връзка с евентуално престъпление срещу собствеността“. „По този начин прокуратурата на Люцерн изхожда от факта, че не е извършено престъпление. Случаят е приключен“, се казва в изявлението. Тъй като златото е било в колет, адресиран до МКЧК, „може да се предположи, че неизвестният собственик е искал да прехвърли златото на тази организация, така че находката е прехвърлена на МКЧК като първоначален получател“.

Швейцарската телевизия RTS съобщи в събота, че МКЧК, със седалище в Женева, е изразил благодарност за „този щедър принос“ към дейността на организацията, отбелязвайки в същото време, че предпочитат „по-класически начини за получаване на дарения“. Този подарък ще допринесе за операциите на МКЧК по света за подпомагане на хора, засегнати от войни и насилие, заключиха от Червения кръст.

Тази година МКЧК получи по-малък бюджет. През май женевската централа на тази организация съобщи, че ще съкрати около 1800 служители и ще затвори 26 от 350-те си офиса. Основан през 1866 г., МКЧК работи по целия свят, за да помага на хората, засегнати от конфликти и въоръжено насилие, и да разпространява знания за законите, които защитават жертвите на война.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *