17-годишен българин с научно постижение в САЩ

17-годишен българин с научно постижение в САЩ

Ново постижение за България в областта на науката. 17-годишният Радостин Чолаков е част от топ 5 на младите научни изследователи. Той е един от двамата българи, участвали в тазгодишната лятна школа на Масачузетския технологичен институт в Щатите. Отличието му идва за научен труд в областта на информатиката. С него ни среща стажант-репортерът на NOVA Алис Любомирова.

За Радостин програмирането тръгва „на игра” още в началните класове. Наскоро той влиза в топ 5 за най-добро устно и писмено представяне на научен проект след 6-месечна школа към Изследователския научен институт в САЩ.

„Моят проект беше за квантуване на големи езикови модели”, каза Радостин.

Тези модели стоят зад услуги като ChatGPT. Целта на проекта на групата на Радостин е да създаде нов аналог, който да бъде по-малък като обем, но достъпен за повечето хора.

„Правехме това чрез така нареченото „квантуване”. В нашия случай закръгляхме различните числа в моделите към по-малко на брой възможни стойности, за да може крайният модел да бъде по-малък“, сподели момчето.

За състезателния елемент на школата, Радостин разказва със скромност. „Мога да кажа, че абсолютно всички участници там са много добри”, обясни Радостин.

Но освен международен престиж, той печели за себе си и важни познанства. Работата по проекта на Радостин продължава и в следващите месеци. 17-годишното момче има и планове след завършване на училище. Засега ги оставя в тайна. Споделя само, че когато му дойде времето, ще опита да продължи висшето си образование зад Океана.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *