2015 г. – без реформи, без инвестиции, поскъпване на тока и редуциране на българите заради „прекрасните“ условия на живот

2015 г. – без реформи, без инвестиции, поскъпване на тока и редуциране на българите заради „прекрасните“ условия на живот

2015 г. – без реформи, без инвестиции, но с нов „враг“
Трудно е да се гадае бъдещето, но това е така обикновено защото има непредвидими обстоятелства, които не зависят от човешката воля, разум и желание. Да не говорим за силата на природата и т.нар. външни фактори, които неизбежно ни влияят. В случая с управлението на държавата тези непредвидени обстоятелства са просто екстра към основното меню. Именно в него у нас се крият изненадите и затова прогнозите за развитието на страната стават още по-сложни.
Ето и малко примери, за да се разбере колко е мъчно това упражнение. Събират се четири партии, за да вземат властта, и самоотвержено рапортуват, че е голям успех фактът, че въобще са се събрали. Любезно ни обясняват, че го правят заради огромния процент програмни съвпадения и никак не ги интересуват постовете. Две от тях дори си направиха институт за целта. Резултат – програмата за управление на правителството им се появи за кратко и почти апокрифно, а битките за постове са шумни и често трагикомични. Пример – Слави Бинев не става за шеф на Комисията по култура и медии, а Поли Карастоянова става. Но Бинев все пак получи нещичко от властта – оглави подкомисията за разходване на евросредствата. Трудно някой може да открие логиката.
Изненада имаше и във финансовата политика на властта. Четиримата братя твърдяха, че злият Орешарски е набутал червеи в златната ябълка и така са „изсмукали“ дългове за 1 милиард. Вой до Бога и клетви, че така и внуците на братята щели да мъкнат дълговете на гърба си, а ябълки щели да виждат само на снимка. Днес с нескрит възторг ни се казва, че догодина ще вземем над 8 милиарда дълг, но за всеобща изненада това някак си се тълкува в реда на нещата. Всичко е нормално, ябълки ще има за всички, макар и гнили.
Кабинетът, който се е амбицирал да ни управлява и догодина, обича да се представя за десен, въпреки наличието на ксенофобска партия и ретро левица в компанията, като последната излъчи социалния министър. Каква изненада – точно той да настоява за пенсионна реформа, а уж десните прескочиха работодателите и в тих сговор със синдикати се опитват да сложат ръка на частните пари за пенсии. Изненадващо, та чак абсурдно. Сигурно баронеса Тачър се върти от неудобство във вечния си дом…
Хлевоуст министър на партия – член на Европейската народна партия, която претендира от години да е носител на европейските ценности и дежурно напомня заслугите на по-възрастните представители на тази партия, се изказа като отявлен последовател на „Атака“ по отношение на ромската общност в България. Сюрприз! На кого да му мине през ум какво крие човек в дълбините на душата си?
Министър на СДС се оказа ревностен поддръжник на „Южен поток“, а батковците му освиркваха Путин на Орлов мост, когато настоящият му партньор Първанов подписа Големия шлем. Кой можеше да прогнозира това? Но хайде стига примери за сложността на задачата. Да заложим на сигурно. Да видим какво няма да се случи през 2015 г. Няма да има със сигурност реформа в системата на МВР. Никой и не говори за това. Там ще си остане бастион на ГЕРБ – за лична употреба и контрол над коалиционните партньори. Няма да има никакви резултати от дейността на парламентарната комисия КОЙ? Защото няма как и да има. Това няма да възбуди гражданската съвест на дежурните по плочник от последната година. Очевидно няма да има и пенсионна реформа. Това вече е лесно да се отгатне, защото се опитват да ни поставят пред свършен факт, а приказките за промени ще се окажат само предизборен вятър и мъгла. Все по-сложно е да си представи човек и съдебна реформа, защото никой не заложи и един лев за нея в бюджета за 2015 г. Можеха символично поне да дадат онези 21 милиона за електронно правосъдие. Никой няма намерение да спира и контрабандата и това се вижда по кадровите решения в системата. Още по-голям песимизъм навява състоянието на енергетиката, защото там се обсъждат само ревизии, а не реформи. Продължава лъкатушенето между Брюксел, Москва и Вашингтон, вместо ясно да се каже какво е нужно на София. Няма да влязат много инвестиции в страната, защото в държава, в която хората предпочитат да държат парите си на влог, вместо да ги умножават чрез стопанска дейност, явно нещо не е наред. Вижте обема на спестяванията в банките и този на преките чуждестранни инвестиции. В този смисъл вече и рейтинговите агенции грубо ни свалиха на земята.Сега да видим какво със сигурност ще се случи догодина.
Българите ще намалеят още заради „прекрасните“ условия на живот. Тигърът от Софийския зоопарк повече няма да бяга. Ще бъдат открити поне пет пътни отсечки с рязане на ленти, две зали и малко пречиствателни станции. Шефът на ЕНП Жозеф Дол при посещенията си повече няма да докосва Йорданка Фандъкова. Националният отбор по футбол вече има нов треньор и с това надеждите на народа ще възкръснат. Цветан Цветанов ще бъде оправдан по всички обвинения и ще притича на политическата сцена с аурата на „жертвен агнец“.
Най-вероятно „новият Златанов“ ще се наложи да помни какво са му наредили по телефона и няма да пише в тефтерчета. Така ще се избегнат конфузни ситуации и ще се удрят политически противници, без да се налага някой да губи веществени доказателства. Категорично се очертава да има поне местни избори, което отваря широк фронт за конфликти и затваря окончателно полето за реформи. Няма да е изненада конфликт в Реформаторския блок по този повод, но този път в играта видимо ще влезе и ГЕРБ. БСП ще тръгне да търси реванш, компенсирайки с местни авторитети липсата на партийни такива. Така пак ще проспи момента за вътрешни промени, а накрая – по традиция – ще спечели ДПС. Към нещата, които ще се случат със сигурност, може да причислим и предстоящо поскъпване на тока, защото вече няма накъде. И традиционните промени в Избирателния закон, за да могат хората, както винаги, до последно да не знаят как ще гласуват. Kъм средата на 2015 година ще се появи нов враг на властта, който й пречи да си свърши работата добре, и с него четворната коалиция ще се бори неуморно. До такъв извод ще се стигне след няколко тайни социологически изследвания, които ще покажат, че оправданията с Орешарски вече не вършат достатъчно работа.
Някъде през есента немските експерти, командировани от Меркел, ще си тръгнат, а и никой няма да си спомня, че Борисов отиде в Берлин не за експерти, а за да се примоли да му разрешат строителството на газов хъб до Варна.
Много се надявам още по-рано от това всички да забравят за тази статия и най-добре – тя да се окаже грешна. Арман Бабикян, експерт по политически маркетинг и ПР
В-к „СЕГА“Колаж: Иво Ангелов, СВОБОДЕН ЧОВЕК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *