225 лева е бил средният размер на втората пенсия през първото полугодие

225 лева е бил средният размер на втората пенсия през първото полугодие - 1

225 лева е бил средният размер на втората пенсия през първото полугодие

Хората, навършили общата пенсионна възраст, които са получавали плащания от универсалните пенсионни фондове през първото полугодие, са 16 096.

Втора пенсия са взимали хиляда 695 души, а други 14 400 са получавали разсрочени плащания от натрупаните средства по личните им партиди.

Средният размер на втората пенсия е бил 225 лева, а средният размер на разсроченото плащане – 399 лева.

В сравнение с първото полугодие на миналата година средният размер на изплатените втори пенсии се увеличава с почти 25 лeва (или 12,44 на сто), а средният размер на разсроченото плащане бележи ръст от 84 лева (или 26,74 на сто).

Данните за изплащанията от фондовете, в които към края на юни тази година са осигурени 3 987 000, са от последната статистика на Комисията по финансов надзор.

Припомняме, че 5% от общата осигурителна вноска за пенсия на родените след 31 декември 1959 година постъпва в задължителните частни фондове.

Нетните активи на всички видове фондове към края на юни вече надхвърлят 21 милиарда лева.

Брутните постъпления от осигурителни вноски в универсалните фондове регистрират ръст от близо 20%, в професионалните – 15,6 на сто.

Намаление в постъпленията от осигуровки се наблюдава при доброволните пенсионни фондове и доброволните пенсионни фондове по професионални схеми.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *