24 случая на западнонилска треска в Сърбия тази година

24 случая на западнонилска треска в Сърбия тази година - 1

24 случая на западнонилска треска в Сърбия тази година

В Сърбия през тази година са регистрирани 24 случая на западнонилска треска, според информацията от Института за обществено здраве „Д-р Милан Йованович Батут“. Заболелите са от различни региони, включително Южнобачки, Западнобачки, Севернобачки, Севернобанатски, Южнобанатски, Сремски, Среднобанатски, Колубарски, Нишавски окръг и Белград. Сред тях има и един човек, пристигнал от Германия.

Повечето от заболелите са мъже на средна възраст от около 63 години. Близо 80% от тях имат придружаващи заболявания, като най-често срещани са диабет и хипертония. Повечето от регистрираните досега случаи са с някаква форма на невроинвазивна форма на заболяването – менингит или енцефалит, и се лекуват в болница.

Векторът, който предава вируса на западнонилската треска, е комарът Culex pipiens, който е разпространен и в Сърбия. Сезонът на предаване на вируса обикновено е от юни до ноември.

Западнонилската треска е сериозно заболяване и се следи внимателно от здравните органи, които предприемат мерки за контрол на комарите и информиране на гражданите за предпазни мерки, цитира БТА.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *