406 каналджии са задържани през август

406 каналджии са задържани през август - 1

406 каналджии са задържани през август

За периода от 1 до 25 август са осъществени 502 специализирани операции за противодействие на незаконната миграция. Това съобщи Ангел Папалезов, началник на отдела „Криминална полиция“ при Главната дирекция „Национална полиция“, на брифинг за резултатите от дейността на специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР, създадено за подпомагане на разследването по досъдебни производства за престъпления свързани с наркотици и трафик на мигранти. Това съобщи БТА.

Задържани са 406-ма души за трафик на мигранти, като са образувани 220 досъдебни производства. Задържаните нелегални мигранти във вътрешността на страната през август са 3698.

Папалезов посочи, че страната ни е сред основните пътища, през които се осъществява трафикът на мигранти. Той се извършва както от българи, така и от чужденци. През август са задържани над 100 чужди граждани, осъществили трафик на мигранти, от тях 32% са граждани на ЕС, а 68% – граждани на трети страни. Те са предимно мъже на 32-33 години.

Началникът на отдела „Криминална полиция“ посочи още, че са предприети стъпки за бърз обмен на информация с Европол, когато чужденци от ЕС и такива с хуманитарен статут са ангажирани в „каналджийството“ и даването на помещения за временен престой на нелегални мигранти.

За периода от 1 до 29 август в съдилищата в страната са внесени 206 обвинителни акта по дела за производство, преработване, придобиване, държане и разпространение на наркотици, а за трафик на мигранти – 209, съобщи Илиян Рангелов от Върховната касационна прокуратура. Той добави, че по отношение на трафика на мигранти преобладават споразуменията с подсъдимите.

На въпрос какви проблеми в работата по делата за наркотици и трафик на мигранти са открити досега от специализираното звено, Рангелов посочи, че е нарушен синхронът и контактът между службите на МВР и прокуратурите, като добави, че той и колегите му могат да подпомогнат взаимодействието.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *