80% спад на руските туристи, въпреки лъжите на министърката

80% спад на руските туристи, въпреки лъжите на министърката

ЗАД КУЛИСИТЕ написа още преди месеци, че „Министерството на туризма трепери! Умуват как да спасят летния туристически сезон“ и „Ако ще Борисов да се снима на новото лого по прашки, а Ангелкова с буй, изтърваха влака. Той се движи в друга посока!“. Думите ни се потвърждават…
80% спад на записванията на руски туристи – най-големият пазар за нашата индустрия на гостоприемството, и то спрямо 20%-ия спад миналата година (официалният е 3 на сто) измери пред TravelNews зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Донка Соколова. Допитване на 19 минути до най-големите хотелиери в родината показа сходни данни. И това идва на фона на лъжите на министъра на туризма Николина Ангелкова за ръст от 5% миналата година и очакван едва ли не по-голям за 2015 г. Хотелиерите твърдят, че няма откъде да дойде компенсацията, тъй като дори да има плах интерес от други пазари, те изобщо не са в състояние да запълнят дупката. В областите Варна и Бургас, където е съсредоточена основната част от туристическата ни инфраструктура, вече се готвят, ако не за глад, то поне за сериозна диета. И най-лошото е, че при влошените от политиците отношения и нападателната пропаганда от двете страни, перспектива за положително развитие липсва и за обозримото бъдеще, съобщава www.m.19min.bg
Докато ние се лъжем със стъкмистика, а министър Ангелкова, която хал хабер си няма от туризъм и външни отношения, тепърва открива топлата вода, че визовата политика на ЕС е така направена, че опитите й за облекчаване на режима са обречени, основните ни конкуренти за руския пазар – Гърция, Египет и Турция направиха умен ход. Те минаха на разплащания в собствени валути. Защото, освен негативната пропаганда и държавното решение за почиване в присъединения към Русия Крим и в Сочи, решаващ фактор за спирането на потока братушки към България и другите държави беше спадът на рублата, който пък беше причинен от евросанкциите срещу народа на Путин. Откакто минаха на новия режим в началото на година, цените за почивки на руснаците в Гърция, Турция, Египет, вече се продават в рубли и спадът на московската валута престана да бъде пречка за пътувания и почивки. Прибавяме, че и правителствата на трите държави поддържат невраждебни отношения с Кремъл, което чувствителните руснаци приемат като важен бонус. Към групата на хитрите преди две седмици се присъедини и Кипър, който изпрати лично президента си да спасява пазара на руски туристи за Острова на Афродита. В Москва той договори напълване на хотелите си и отнесе милиарди у дома. Италианският премиер Ренци също отиде на среща с Путин, за да си спасява туризма. Ние дори министъра не сме изпратили.
Донка Соколова обаче добавя, че лъжа се оказват и други твърдения на Ангелкова. Тя говореше до момента за компенсиране на спада на руснаци с украинци, молдовци и беларуси. Туристическите агенции, които работят с истинските си данни за реални записвания, които вече са направени почти 100% на външните пазари, документирано доказват: на пазарите в Украйна, Молдова, Беларус ситуацията не се различава от тази на руския пазар. Стига човек да следи новините, което в Министерството на туризма явно не се прави, ще забележи, че беларуската валута е вързана с руската и спадът им е сходен, а гривната в Киев се срина 4-кратно за една година, при това заплатите в Украйна се плащат не в пълен размер и не всеки месец. След скандални избори с подменен вот, и в Молдова нещата са в катастрофичен етап.
Лошото е, че сривът на пристиганията от 650 000 на не повече от 130 000 руски туристи (със записванията в последната минута едва ли ще скочат и до 150 000, особено при закъснялата по неизвестни чиновнически причини реклама на страната) означава поне 500 000 000 лв. по-малко приходи у нас само от туризъм. Към загубите трябва да се сложи и перото продажби на недвижими имоти. За 15 г. братушките купиха 360 000 летни жилища у нас или 24 000 апартамента и къщи годишно. Това са други 500 000 000 лв. загуби. В сметката на минусите трябва да се сложат и загубите на свързаните с туризма и недвижимостите отрасли – от строителството през земеделието и търговията до транспорта и летищата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *