800 диабетици от община Поморие имат шанс за безплатни профилактични изследвания

800 диабетици от община Поморие имат шанс за безплатни профилактични изследвания

Д-р Васил Костадинов оказва силна подкрепа на новосформиращото се Сдружение на диабетика в морския град
Пациенти от Поморие инициираха учредяване на Сдружение на диабетика, което да стане част от ресурсна мрежа „Синият кръг на надеждата”. От години подобни организации оказват незаменима помощ на диабетно болните в Бургас, Камено, Карнобат, Царево и Средец. По молба на местните хора и с помощта на д-р Васил Костадинов, представители на сдруженията споделиха своя опит с близо 100 души в Поморие. От своя страна д-р Васил Костадинов, който е управител на Медицинска лаборатория „Лина”, пое ангажимент да осигури безвъзмездно два пъти в годината основните профилактични изследвания на членовете на бъдещето сдружение.
„Профилактиката на социалнозначимите заболявания в община Поморие е моя основна цел. При нея трябва да се обърне внимание на две основни групи – учениците и пенсионерите, които са изложени на най-голям риск от развитието диабет”, каза д-р Костадинов, който на тези избори участва на трето място в листата с кандидати за общински съветници на „Партия на зелените”.
„Учредяването на сдружението ще позволи на хората с диабет да извършват нужната превенция, за да не развиват усложенения. Нашият най-голям успех е, че сред членовете ни в Бургас има и 37 души на възраст от 81 до 93 години, които водят нормален живот, благодарение на грижите, които полагат за здравето си”, каза Радка Жекова, председател на Регионално сдружение „Диабетни грижи” – Бургас. Снощи тя, председателят на общинско сдружение „Пламък на надеждата” в Камено – Иванка Мирянова и председателят на Сдружение с нестопанска цел „Нов живот” в Карнобат – Росица Вангелова споделиха колко е важна превенцията в борбата с диабета. На срещата, която се състоя в Здравница „Сан Марина”, присъства и най-възрастният диабетик в Поморие, който е на 78 години и е баща на д-р Васил Костадинов.
Голяма част от дейността на лабораторията, в която работи д-р Костадинов, е свързана именно с диабета – една от най-рапространените болести в световен мащаб.
„В Поморие диабетно болните са 800 души, като 300 от тях са инсулинозависими. Средствата, които Здравната каса отпуска, не достигат за профилактиката и лечението. Диабетът изисква не само преглед, но и консултация с почти всички видове специалисти – невролози, съдови хирурзи, кардиолози, терапевти, травматолози, както и изследвания на кръвоносните съдове и лабораторни анализи. Затова парите, които отпуска Здравната каса на общопрактикуващите лекари и ендокринолозите, не достигат. Поради тази причина мога да помогна на Сдружението на диабетика в Поморие, като два пъти в годината поема профилактичните изследвания на неговите членове”, сподели д-р Костадинов.
От години той е сред консултантите на Сдружение „Диабетни грижи” – Бургас и извършва изследванията на членовете на преференциални цени. Председателят на сдружението Радка Жекова каза, че благодарение на вниманието и грижата на д-р Костадинов при близо 11 души са открити тежки анемии, а при още 7 навреме са установени други заболявания. Сред диабетиците, които подеха инициативата за учредяване на сдружение и в Поморие, бе Желязко Атанасов. По негови думи, чрез официализиране на организацията, болните ще могат да се обърнат за помощ към Общинския съвет и Общината. От сдруженията в региона додаха пример, че в техните общини имат правото да използват безплатни абонаментни карти за градския транспорт, както и помещения, в които да извършват дейността си.
Освен диабетно болни на срещата присъстваха и хора на хемодиализа от Поморие, на които три пъти седмично се налага да пътуват до Бургас и Несебър. Пред тях д-р Костадинов представи идеята си за изграждане на Център за хемодиализа в МБАЛ-Поморие. Предложението бе подкрепено от д-р Снежанка Планска, която има дългогдишен опит в работата с диализно болни. Тя заяви, че подобен център ще е полезен както за жителите на Поморие, така и за медицинския туризъм в града.
„Надявам се програмата, която предложих, да бъде възприета от бъдещия Общински съвет, защото е насочена изцяло към здравето на поморийци”, каза д-р Костадинов. На местните избори той се явява с преференция 3 в бюлетината на „Партия на зелените”, която е N11.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *