9-годишна сензация от Филипините се цели в рекорда за най-млад участник на Олимпиада

9-годишна сензация от Филипините се цели в рекорда за най-млад участник на Олимпиада

9-годишна сензация от Филипините се цели в рекорда за най-млад участник на Олимпиада

9-годишната състезателка от Филипините Мазел Алегадо влезе във финала по скейтборд на Азиатските игри, като се класира на седмо място в крайното подреждане.

Нейното участие изуми всички, като дори за този спорт, известен с ниската средна възраст на състезателите, тя е просто дете.

Мазе, както я наричат всички в скейтборда, показва невероятна зрялост и стабилност в изпълненията си, а голямата цел е да вземе квота за Олимпиадата в Париж 2024.

„Не е невъзможно“, анализира треньорът на отбора на Филипините, който сам призна, че не спира да се изненадва от показанато от деветгодишната Мазел.

На игрите във френската столица скейтбордът ще е официален спорт, както бе и в Токио 2020.

А момичето от Филипините ще стане най-младият олимпиец в цялата 128-годишна (тогава ще е на толкова) история на летните игри.

Рекордът днес се държи от гърка Димитриос Лундрас, който на 10 години и 218 дни се състезава в спортната гимнастика на първата Олимпиада в Атина през 1896 г.

Алегадо ще навърши 10 години на 4 март, което означава, че ако се е класирала за Париж, ще се представи там на 10 години и около 140 дни (състезанията са в края на юли). Което ще е достатъчно да бие постижението на Лундрас.

В Токио преди две години златни медали в този нов олимпийски спорт печелиха 15-годишни състезатели, а участваха 12 и 13-годишни. Но Мазел ще бъде най-млада не само в скейтборда, а в цялата история, ако вземе квота за Париж.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *