BBC пита какво търсят Кери, Хамънд и Столтенберг в България, а укранският парламент гласува „за“ частично мобилизиране

BBC пита какво търсят Кери, Хамънд и Столтенберг в България, а укранският парламент гласува „за“ частично мобилизиране

Би Би Си се пита какво търсят в София Джон Кери, Филип Хамънд и Йенс Столтенберг и дали ще го намерят.
България е в центъра на международното внимание благодарение на поредица международни посещения, пише британската медия в сайта си в материал „Западни лидери се отбиват в България“, предаде БТА, пише Дир.бг.
Британският министър на външните работи Филип Хамънд пристигна в България вчера, държавният секретар на САЩ Джон Кери – днес, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е на визита в София по-късно този месец. Би Би Си изброява повечето от отговорите на първата част от въпроса „Какво търсят в София“ – газови доставки, войната в Източна Украйна, международния тероризъм, миграцията – законна и незаконна – както и ужасното състояние на българските въоръжени сили. И моментът на посещенията е важен, отбелязва Би Би Си и припомня, че руският президент Владимир Путин е отменил миналия месец плановете за изграждане на газопровода „Южен поток“, като е обвинил за провала на проекта огъването на България под натиска на ЕС и САЩ. Медията пише още, че НАТО настоява страната да повиши бюджета си за отбрана до 2 процента от своя брутен вътрешен продукт, като отчита силната зависимост на армията от руски резервни части.
Що се отнася до тероризма, България е една от транзитните държави, прекосявани от искащи да станат бойци ислямисти, по пътя им през Турция към Сирия, посочва Би Би Си.
Друго главоболие за правителството в София е миграцията в страната на сирийци, афганистанци, пакистанци и иракчани, отбелязва британската медия.
Преди парламентарните избори във Великобритания през май, темата за българските и румънските граждани, които работят там, също бе в дневния ред при посещението на британския външен министър в София, допълва Би Би Си.
Междувременно БНР съобщи, че Украинският парламент гласува указа на президента Петро Порошенко за частична мобилизация. 268 депутати от 316 регистрирани гласуваха „за“ указа.
В указа на президента Петро Порошенко мобилизацията се обяснява с необходимостта „от адекватна реакция на заплахите,
предизвикани от агресивните действия на Русия“, които застрашават „националната сигурност, независимостта и териториалната цялост“ на Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *