Eврейски традиции оживяват пред ученици от Бургас

Eврейски традиции оживяват пред ученици от Бургас

В дните на един от най-светлите еврейски празници Ханука Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” реализира една от най-новите си инициативи, насочени към младите хора на Бургас. Празникът на светлината бе чудесен повод за началото на поредица от срещи с бургаски деца, чрез които те да се докоснат до историята, религията и бита на древния еврейския народ. Естествен фон на разказите, поднесени от Алберта Алкалай – председател на Център „Алеф”, бе бургаската синагога. Под нейния купол, запазил фрагменти от някогашното й изящество и пищност, над 100 ученици от училищата „Ал. Г. Коджакафалията” и „Св. св. Кирил и Методий” участваха в часовете по съживяване на еврейските традиции.
Чрез специално изработен от Център Алеф филм пред учениците оживяха съществени моменти от духовния и културен живот на народа на Израел. Младите хора се запознаха със Старозаветните времена, средновековната еврейска диаспора и историята на българските евреи през 20 век. Прозвуча и звукът на шофара /ритуалният рог от овен/. Младите хора с вълнение възприеха и разказа за бургаската синагога и какво място е заемала тя в живота на Бургас. С презентацията учениците бяха запознати и със завета, който им е оставил Апостола на Свободата Васил Левски. Той е мечтаел за една чиста и свята република, в която място има „и за турчина, и за евреина“ наравно, „както е дадено от Бога да живее човекът“.
Изнесеният урок породи огромен интерес сред децата и предизвика множество въпроси, на които Алберта Алкалай отговори изчерпателно. Тя изпълни и един от ритуалите на Ханука – запали свещи в традиционния свещник – ханукия, с което символично разпръсна духовната светлина.
Своеобразните открити уроци на Център „Алеф” с бургаски ученици ще продължат и през следващата година. Те се явяват и подходящ илюстратор на теми, залегнали в учебните програми за 5 и 7 клас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *