EКСКЛУЗИВНИ РАЗКРИТИЯ! ЙОРДАН КРЪСТЕВ, ПРИЯТЕЛ НА ПЕТКО СЕРТОВ, РАЗБИ „ЮВЕЛИРНОТО” РАЗСЛЕДВАНЕ И ПОРЪЧКОВИЯ ПЛАСМЕНТ: „КАК ПЪК НИКОЙ НЕ МЕ ПОТЪРСИ ОТ СЛУЖБИТЕ И МВР?!”

EКСКЛУЗИВНИ РАЗКРИТИЯ! ЙОРДАН КРЪСТЕВ, ПРИЯТЕЛ НА ПЕТКО СЕРТОВ, РАЗБИ „ЮВЕЛИРНОТО” РАЗСЛЕДВАНЕ И ПОРЪЧКОВИЯ ПЛАСМЕНТ: „КАК ПЪК НИКОЙ НЕ МЕ ПОТЪРСИ ОТ СЛУЖБИТЕ И МВР?!”

След публикацията на АФЕРА:„СЕРТОВ – НОВИ ЛИЦА ВЪВ „ВАРНЕНСКАТА ВРЪЗКА” – „ЮЖЕН ПОТОК”. А В „ЮЖЕН ПОТОК” НАРЕДЕНИ И … ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ, И ГЕОРГИ ВЕЛИКОВ”, АФЕРА се срещна с Йордан Кръстев – близък приятел на Петко Сертов, с когото проведе обстойна беседа. Йордан Кръстев разкри изключително важни подробности и обстоятелства около Петко Сертов, които на практика разбиват на пух и прах безумния поръчков, контролиран пласмент на определени медии – „михневисти”, дирижиран дни наред благосклонно от службите, МВР и прокуратурата.Оказа се и че „ювелирните” разследващи по никакъв начин не са потърсили И Йордан Кръстев, въпреки че той е един от близките приятели на Петко Сертов, с когото почти ежедневно са си говорили всяка сутрин по скайпа.
Йордан Кръстев отрече да е бил свързан с Първо главно управление на ДС по какъвто и да е начин.Ето какво разказа той специално за АФЕРА:
„Действително сме приятели. Със Сашо Сурталов ме запозна Жоро Бонин. На времето аз не съм работил в Русия, работил съм в Тюркменистан. Започнах да работя навън от 2 май 1988 година. Напуснах България и отидох да работя в Нигерия и пет години работих там. Държавна фирма „Транскомплекс”. Като се върнах с всички пари, които бях спестил, купих „Курортно строителство”. Оттук отидох в Тюркменистан и за осем години построих най-големите обекти на държавата там. През това време взехме /фирма ”Курортно строителство”/ да строим сградата на Жоро Бонин тук във Варна и я построихме. Тогава се запознах с Жоро Бонин. Тогава Жоро Бонин ме запозна със Сашо Сурталов, който е геолог. Тюркменистан е изключително важна държава по добив на газ. Тогава Надежда Михайлова идва в Тюркменистан, докато аз бях там. Но това е друга история – направо абсурдна и умрях от срам при това посещение. Такъв срам не съм изживял през живота си! А тогава бях в Тюркменистан и строях министерството на външните работи на държавата! Исках предварително да и кажа на тая жена две думи за това в каква държава идва. Дойдоха зачухлени, като че ли идват в мюсюлманска държава, а там ходят по едни минижупи… Отивам към нея, тюркменското КГБ ме пуска, българската охрана – не ме пуска. Хеле, отидох до нея, опитах се да проведа разговор, тя се отнесе високомерно и нищо. И вечерта съм на гости на министъра на външните работи на Тюркмения, и той ми вика – а бе, вашата министърка е тука, знаеш ли. Знам, му казвам. А той – искаш ли утре на срещата да седиш от дясната ми страна. Викам му – да.
И на другия ден аз съм до министъра, а тя – а!, ама вие какво правите тук? Ами, нищо не правя, исках да ти кажа ти какво да правиш. Върна се и после наговори, че ще носи газ с 30% по-ниска цена, отколкото я купуваме, а тръбата минава през Москва. С кофи ли ще я носи?!
Тогава Жоро Бонин явно е работил по газовото находище на Галата във Варна и ме помоли да вкара италианска фирма в Тюркменистан, защото Тюркменистан добиват 110 милиарда кубически метра газ на година! И там има много силни компании. Той тогава ме запозна със Сашо Сурталов, закарах го там и накрая май нищо не стана.Така станахме много близки със Сашо Сурталов. А Сурталов ме запозна с Петко Сертов. Петко Сертов и Сашо Сурталов са служили в една казарма и са много близки приятели от тогава.
Петко дойде на моята 50-годишнина преди седем години, значи съм се запознал с него 2004- 2005 година. По това време Петко Сертов мисля, че работеше при президента и мисля, че беше съветник по националната сигурност.
Като се върнах от Тюркменистан, заминах веднага за Молдова и строих най-големите обекти на Молдова. Като се върнах от Молдова отидох в Полша…
Петко много тежко изживя смъртта на Сашо Сурталов. Като казвам тежко, както се изживява смърт на приятел. Петко спа у нас, когато дойде за погребението на Сашо Сурталов. Петко беше разстроен, той беше близък с майката на Сашо Сурталов, с близките му. Аз не съм бил чак толкова близък с Петко, колкото Петко беше със Сурталов. Те бяха като братя.Последно Петко го чух по телефона – понеделник, преди петъка, в който е изчезнал. Каза ми да го посрещна на аерогарата във Варна на 9-ти, когато беше 40 дена на Сашо Сурталов. Каза ми, че ще отидем заедно до Крапец, където е погребан Сашо Сурталов и после на другия ден ще се прибере. Даже казах на жена ми да сготви свинско със зеле, Петко го обича, че ще ни дойде на гости…
И в петък вечерта мислех да му звъня да се уточним последно, но ми дойдоха едни партньори и се осуети позвъняването. И в събота вече разбрах, че го няма…
Първата ми мисъл беше – айде бе, сигурно е отишъл в Копривщица, където има къща. В понеделник, когато вече беше 40 дни на Сашо Сурталов и той не дойде, разбрах, че става дебела работа… Звъннах на жена му Емилия – и тя ми каза, че нищо не знае.
Познавам Петко от девет години. Не мога да си го обясня. Нямам обяснение. Първото, което си помислих, че е катастрофирал. Петко караше много бързо. И обичаше да шофира.
Но България, дето се казва е един град, как пък не намериха колата или него?! Какви хеликоптери, какви гористи местности? Камерите на МВР не работели. У нас купища банки, купища частни камери иначе, как пък никой го засече… Какво е това нещо, бе? Студио Х.
Когато бяха семинарите на ДАНС тука във Варна, Петко не спеше там, идваше у нас, чувстваше спокойно. Никога обаче не сме говорили за работата му. Нито той разбираше от строителство, нито пък аз – от неговите ченгеджийски истории. Страшно интелигентен човек. Този човек те обогатява като говориш с него.През цялото това време ние сме се виждали и аз нито веднъж не съм усетил, защото иначе ще го усетя, че този човек е притеснен! Няма такова нещо! Няма такова нещо! Никога не съм се усещал, че е притеснен и че има някакви проблеми. Всичко това, което се пуска в пространството е идиотщина!
Видях го последно на погребението на Сашо Сурталов, нормално е да бъде разстроен тогава, но Петко беше много балансиран, но по никакъв начин никога е бил в състояние – съкрушен съм, ще се самоубия или нещо подобно. Това са пълни идиоти, които говорят това!
Петко и не пиеше. На него не му се пиеше. Можеше да стои до три часа през нощта в компания, да говори, да се весели, но никога няма да го видиш прекалил с алкохола.
Чувам за „Южен поток”… Ако той имаше някакви връзки там, щеше да ми предложи – знае в какво закъсало положение съм и фирмата ми, за подизпълнител, за нещо там… Няма такова нещо.”
На въпрос на АФЕРА към Йордан Кръстев знае ли нещо за битността на Петко Сертов в ДАНС, Кръстев довери, че Сертов е бил много обиден на Станишев, чувствал се е излъган за онова, което е стопирано да бъде извършено от ДАНС.На въпрос на АФЕРА вярно ли е, че Петко Сертов е бил предложен за вътрешен министър от Пламен Орешарски, но след това същият Орешарски му е съобщил, че се „отменя”, заради „политическо решение” и онези НАД Орешарски слагат Цветлин Йовчев, Йордан Кръстев отговори:
„Вярно е! Той беше даже в сградата на БСП на „Позитано”, когато го прецакват и той им казва „Майната ви!”, и после Орешарски даже му предложи да стане съветник по националната сигурност, но Петко му казал: „Аз имам достойнство” и отказва…
…За да излезе Петко без телефоните си, това означава, че е отивал на важна среща за да не бъде контролиран.При Петко случай със „забравени телефони” няма! Петко да си „забрави” телефоните? Айде бе!”
На 13-тия ден от изчезването на Петко Сертов, близкият му приятел Йордан Кръстев казва още:
„Какви любовници, какви глупости? Нали ако имаше такова нещо, аз щях да знам? Петко има много нормално и здраво семейство, той изобщо не е такъв профил. Той става много рано, всяка сутрин рано, пием си кафе и си говорехме по скайпа, жена му също се включваше – здрасти, Данчо…
Мисля си по обратен път – на кой може да пречи Петко? Петко не е бил никога богат, нито пък е бил беден, живееше съвсем нормален финансово уреден живот. Даже съм му казвал – уреждам един договор с арабска държава да строя, казвал съм му – идвай с мене, ще те взема, хубава заплата, да се махаме от тая държава… Защото той като организатор, администратор е уникален. Дай боже, да стане, ще те взема с мен, му казвах.
Шегували сме се. Докато беше в ДАНС му казвах –а бе, мама му стара, няма ли един министър да арестувате, да ми направиш кефа, после му виках – толкова информация имаш, да беше я изкарал от там, а той ми казва: „Данчо, в тази работа има морал, никога няма да го направя”. Този човек съм сигурен не е изнесъл и капка служебна информация.
Разказвам на Йордан Кръстев как в разговор с Петко Сертов ми е казвал, че „ако си отвори устата ще стане страшно” и това се случи веднага след като Цветлин Йовчев стана вътрешен министър и трябваше да бъде направен Владимир Писанчев шеф на ДАНС, заради което извадиха умишлено „късче” от разработката „Галерия” за да очернят и омаскарят Петко Сертов и да „изперат” Владимир Писанчев.Йордан Кръстев: „В Петко Сертов има морал. На маса ми е казвал по онова време: „Даже Делян Пеевски е по-добре за шеф на ДАНС, отколкото Владимир Писанчев…”
… Щом си е оставил телефоните, значи е имал среща с някой от много високо ниво. Тринайсти ден го няма, предполагам, че се му гледали телефоните, видели са с кого е говорил, с кого е комуникирал. Ами мен ме има вътре също!Би трябвало и мен да ме потърсят. И моят телефон е вътре. Никой не ме търсил нито от МВР, нито от службите. Разследвали… Питайте ме, бе… Ами може да е у нас, в мазето…
Нормално е да бъдат потърсени всички хора, които са били близки до Сертов. Никой не ме е потърсил досега от МВР и службите.”Веселина ТомоваAfera.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *