Guardian: НАТО може да убеди Украйна да промени плана за настъпление

Guardian: НАТО може да убеди Украйна да промени плана за настъпление - 1

Guardian: НАТО може да убеди Украйна да промени плана за настъпление

Военното ръководство на страните от НАТО би могло да убеди украинското командване да се опита да реши проблема със закъсалата офанзива, като промени стратегията си, съобщава британският вестник The Guardian, позовавайки се на източници.

В началото на миналата седмица в района на полско-украинската граница главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни се срещна с високопоставени западни военни, включително ръководителят на щаба на отбраната на британските въоръжени сили адмирал Тони Радакин и командващия Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи. The Guardian пише, че участниците са окачествили срещата като „военен съвет“, който е обсъдил как да се реши проблемът с закъсалото настъпление на въоръжените сили на Украйна срещу руските отбранителни позиции.

Според британски източници в резултат на срещата и предшестващите я консултации с участието на ръководителя на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили въоръжените сили на Украйна биха могли да променят стратегията си, като фокусират усилията си само на един участък от фронта.

„Мисля, че можете да видите, че сега те се фокусират върху Запорожката посока“, каза един от събеседниците на изданието.

Както самият Радакин заяви по-рано на страницата си в социалната мрежа X (бивш Twitter), освен украинската офанзива, участниците в петчасовата среща обсъдиха „планове за зимата и за 2024 г.“.

По-рано американският The New York Times съобщи, че западните партньори се опитват да накарат въоръжените сили да променят плановете си за настъпление. Вестникът отбелязва, че Киев е бил призоваван от няколко месеца да концентрира сили, но доскоро тези препоръки са били игнорирани. Изданието посочва, че само тежките загуби са принудили властите в Киев да променят гледната си точка и да започнат „прехвърлянето на по-опитни сили от изток на юг“. В същото време прехвърлените звена преди това претърпяха тежки загуби и изпитват проблеми с окомплектоването на ръководството.

Както отбелязаха в руското министерство на отбраната, украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от 4 юни. По данни на агенцията за два месеца въоръжените сили на Украйна са загубили повече от 43 000 военнослужещи и около 5000 единици различни оръжия, включително 26 самолета и 25 танка Leopard. Руският президент Владимир Путин подчерта, че украинските войски не са успешни в никоя посока.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *