IN MEMORIAM за Янчо Граматиков от Исторически музей – Поморие

IN MEMORIAM за Янчо Граматиков от Исторически музей – Поморие

Една тъжна годишнина
IN MEMORIAM
ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА ЯНЧО ГРАМАТИКОВ
На 26 август 2003 г. внезапно почина Янчо Граматиков, първият уредник на музейната сбирка в Поморие и впоследствие отговарящ за управлението на създадения Общински музей с галерия в града.
Янчо Граматиков е роден в град Поморие на 29 май 1952 г. Основното и средно образование завършва в родния си град. През 1977 г. завършва висше образование, специалност Българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Същата година постъпва на работа по разпределение като възпитател в средно училище в с. Равда, където остава като такъв до 1985 г. През последната година е назначен за директор на същото училище.
През 1986 г. идва в Поморие като спортен организатор в поделението на ЗИТ в града. Оттук нататък няколко години посвещава на морския спорт и по-специално на ветроходството. Участва в легендарното прекосяване на Черно море с яхти: обиколка на Черно море с яхта „Тайфун” с капитан Тодор Тузлуков, с пресичане на морето по най- голямата му дължина – Поморие – Батуми (Грузия) в периода от 03.09.1985 г. до 27.09.1985 г. и от 28.10.1989 г. до 08.12.1989 г. Връчена им е награда за най-бързо пресичане на Черно море от Поморие до Батуми.
С настъпването на демократичните промени в България, Янчо Граматиков се включва в опозиционното по това време движение СДС. Първо като член на „Зелената партия”, а по-късно и като председател на СДС – Поморие. В периода от 25.07.1992 г. до 28.11.1995 г. изпълнява длъжността Председател на Общински съвет в Поморие. В началото на 1996 г. е назначен да завежда тогавашната общинска музейна сбирка, а по-късно и за уредник на новосъздадения Общински музей и галерия.
През своето близо седемгодишно управление на общинския музей в Поморие, Янчо Граматиков с голяма енергия и настойчивост успя да прибере повечето от пръснатите из града и неговата околност движими културни ценности. Събираните през годините материали, Янчо Граматиков подрежда с помощта на местния краевед Димитър Стефанов в реконструираната за музей сграда на бившата девическа гимназия. На 31 юли 1997 г. експозицията на музейната сбирка в новата сграда е официално открита и става достъпна за посещение от широката публика. Тази експозиция отразява историята на Поморие от праисторията до средновековието.
Янчо Граматиков спечелва много приятели, сътрудници на музея, които откриват старинни предмети, предоставят информация за тях и ги даряват. Така фондът на музея се обогатява от постъпленията на много материали, заслуга за което имат краеведите Димитър Стефанов, Христо Сариев, Иван Симеонов, както и родолюбивите поморийци Славчо Грозев, Фоти Калчев, Тодор Деляков, Росен Вълканов, Иван Пейков, Огнян Вичев и много други.
Янчо Граматиков е един от инициаторите и взема дейно участие в учредяване на фондация „25 века Поморие”. През 2000 г. по поръчение на Община Поморие, Янчо Граматиков заедно с Христо Сариев и фондация „25 века Поморие” има сериозен принос за привличането на колектив от изтъкнати учени за написването и издаването на книгата „История на Поморие, ч.1. Анхиало от древността до Освобождението“. „История на Поморие” е сериозен научен проект до реализирането на който е изминат дълъг път. В основата му стоят дългогодишните усилия на няколко кмета на града и най-вече на първия уредник на Общинския музей и галерия. Автори на книгата са известни археолози и историци като Михаил Лазаров, Васил Гюзелев, Елена Грозданова, Велко Тонев. Веднага след отпечатването, книгата получава признанието на научната и културната общественост, а интересът към нея надхвърля границите на страната. С пълно основание този том бе оценен като сериозен принос за проучването не само на местната поморийска, но и на общата българска история.
От Янчо Граматиков произлезе инициативата и станаха традиция летните лектории по въпросите на историята, археологията и проучването на културно – историческото наследство на Поморие и района. Те се провеждаха през активния туристически сезон. На тях се даваше заслужена трибуна на видни учени и специалисти, които със своя всеотдаен труд проучват, изследват и популяризират поморийската история и култура.
Янчо Граматиков заживя с идеята за разкриване на археологическото минало на Поморие, прие го като своя лична задача. През целия си живот той не престана да се интересува от древната археологическа слава на града. Адмирираше откритията на колегите археолози и предвещаваше възход и на поморийския район като притегателен център за чуждестранни туристи. Заслугата на Янчо Граматиков за патриотичното възпитание на поморийското население, за приобщаването му към корените на родното минало е огромна. Благодарение на неговите усилия, Общински музей и галерия се превръща в средище на културния и духовния живот на града. Там се организират изложби, литературни вечери, концерти, тържества по повод събития и личности, свързани с историята на Поморие и страната.
Всички, които познаваха Янчо Граматиков, от пръв поглед оценяваха неговата доброта, съпричастност и готовност да подпомогне колеги, съграждани и търсещи подкрепа. Такъв ще остане той и в нашите спомени!
Поклон пред светлата му памет!
Елена Граматикова и
д-р Антон Карабашев – директор на Исторически музей – Поморие
*Основната част от информацията, свързана с биографията на Янчо Граматиков, ни беше предоставена от Виолета Попова (негова колежка в училището в Равда), Златка Тузлукова (ветроходец), Боян Чимов (учител, поет и общественик, почетен гражданин на Поморие), Светла Асенова (журналист) и Стоян Тончев (журналист). На всички тях изказваме нашата благодарност.
Иторически музей Поморие

 

Източник Liberta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *