ISW: Путин се готви да спре мобилните комуникации и интернета в Русия

ISW: Путин се готви да спре мобилните комуникации и интернета в Русия - 1

ISW: Путин се готви да спре мобилните комуникации и интернета в Русия

Руският вестник „Комерсант“ съобщи, че руските власти разработват механизъм за пълен контрол и изключване на гражданските мобилни телекомуникационни мрежи в случай на обявено извънредно положение, вероятно свързано с проукраински трансгранични набези.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за руската агресия срещу Украйна.

На 15 август „Комерсант“ съобщи, че руските власти обмислят поправки в руската стратегия за развитие на комуникационната индустрия, които ще създадат механизъм за споделяне на честоти между правоприлагащите органи и гражданските комуникационни оператори и ще позволят на правоприлагащите органи да поемат пълен контрол върху съвместно използваните честоти в случай на обявена извънредна ситуация.

Според експертите е възможно споделянето на честотите да подобри качеството на мобилните комуникации „в мирно време“, тъй като операторите ще имат достъп до ограничени преди това честоти, които в момента се използват само от руските власти.

Възможно е руските власти да се надяват да въведат такива механизми, за да упражняват по-голям контрол върху комуникационните мрежи и по-широкото информационно пространство след неотдавнашни събития като ограничените проукраински трансгранични нахлувания, при които гражданските комуникации допринесоха значително за разпространението на паниката и подкопаването на официалната руска линия за инцидентите.

Руският президент Владимир Путин и Шойгу направиха до голяма степен шаблонни коментари, в които представиха руското правителство като ефективно изпълняващо руските усилия за генериране на сили, представиха западните и украинските ресурси като ограничени и насърчиха международното сътрудничество срещу Запада.

На 15 август по време на Московската международна конференция по сигурността руският президент Владимир Путин повтори необосновани твърдения, че Западът е отговорен за „разпалването на конфликта“ в Украйна.

Шойгу и Путин повториха реториката, обвиняваща Запада в създаване на нестабилност в Африка, Латинска Америка и Азия, и се застъпиха за задълбочаване на руските отбранителни отношения с тези страни и за създаване на „многополюсен световен ред“.

Шойгу също така заяви, че Западът ескалира международните конфликти, включително „ситуацията около Тайван“.

Споменаването на Тайван от Шойгу вероятно показва, че Русия продължава да полага усилия за създаване на партньорство „без граници“ между Пекин и Москва въпреки резервите на Китай.

На 15 август на Московската международна конференция по сигурността Шойгу заяви, че руската отбранителна индустриална база (ОИБ) е произвела различни оръжия, танкове, бронирани машини и безпилотни летателни апарати за определен период от време, и твърдеше, че възможностите на руската и съветската техника превъзхождат възможностите на западната техника.

Шойгу твърди, че западните санкции срещу Русия са спомогнали за увеличаване на вътрешното производство на военно оборудване чрез заместване на вноса във военните предприятия, което е част от дългогодишния (и неточен) наратив на Кремъл от 2014 г. насам, твърдящ, че международните санкции укрепват Русия.

Шойгу твърди, че за разлика от това украинските ресурси и западните военни арсенали са почти напълно изчерпани.

Въпреки това ISW продължава да оценява, че Русия не е успяла да мобилизира своите военни предприятия за адекватна подкрепа на военните усилия.

Кремъл използва форума „Армия-2023“ в Москва (14-20 август), за да насърчи двустранните военни и политически отношения с други държави и да се представи като надежден и технологично напреднал партньор. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че над 77 000 представители на повече от 1 500 руски предприятия от отбранително-промишлената база (ОПБ) представят на форума над 28 500 отбранителни и технически разработки, както и че в него участват представители на над 82 държави.

МО твърди, че през първия ден на форума Русия е провела 14 двустранни срещи.

Руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин се е срещнал с официални представители на Мианмар, Пакистан, Камбоджа, Лаос, Бангладеш и Джибути, за да обсъдят двустранните отношения в областта на отбраната.

Руското МО публикува и снимки на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, на които той разглежда ирански, китайски и индийски изложби.

Китайският министър на отбраната генерал-полковник Ли Шанфу произнесе реч на форума, за да отбележи руско-китайското стратегическо сътрудничество и да сигнализира за готовността на Китай за по-нататъшно сътрудничество.

Руското МО представи на форума множество ирански безпилотни самолети.

Руското МО също така се представи като жизнеспособен дългосрочен партньор в областта на отбраната и производител на оръжия, като проведе разговори за дългосрочното руско военно обучение, планираното интегриране на изкуствения интелект (ИИ) в руските оръжия и системи за управление, използването на триизмерен печат за руски морски ремонти и модернизацията на националното спасително и подводно оборудване.

На 15 август украинските сили проведоха контраофанзивни операции в поне три сектора на фронта и според съобщенията напреднаха в Луганска област и западната част на Запорожка област. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили контраофанзивни операции в направленията Бахмут, Мелитопол (Западна Запорожка област) и Бердянск (Западен Донецк – Източна Запорожка област).

Координати, публикувани от руски военен блогър на 15 август, сочат, че украинските сили са напреднали южно от Диброва (7 км югозападно от Кременна).

Геолокационни кадри, публикувани на 14 август, сочат, че украинските сили са напреднали в Роботине, а допълнителни руски и украински доклади, публикувани на 15 август, сочат, че украинските сили са ангажирали допълнителни бригади за контранастъпление в района на западната Запорожка област.

Украинският полковник Петро Черник заявява, че украинската контраофанзива напредва бавно в Южна Украйна, тъй като украинските сили трябва да преодолеят руска отбранителна линия с три ешелона.

Черник заяви, че руската отбранителна линия включва първа линия от минни полета, широки няколко километра; втора линия с концентрация на артилерия, оборудване и персонал; и трета линия от тилови позиции, предназначени за запазване на ресурсите.

Черник отбеляза, че украинските мерки за противодействие са особено важни, за да се попречи на руската артилерия да насочва украинското оборудване за разминиране.

Изявленията на Черник са в съответствие с предишни оценки на ISW, според които доктринално обоснованата еластична отбрана на Русия забавя напредъка на украинските сили в Южна Украйна.

През нощта на 14 срещу 15 август руските сили нанесоха широкомащабен ракетен удар по цели, разположени предимно в украинските тилови райони. Украинският генерален щаб съобщи, че през нощта на 14 срещу 15 август руските сили са изстреляли 28 ракети, включително четири противокорабни ракети Х-22, 20 крилати ракети с въздушно базиране Х-101/555 и четири крилати ракети с морско базиране „Калибър“, по цели в цяла Украйна и че украинската противовъздушна отбрана е свалила 16 ракети Х-101/555 и Калибр.

Украинският генерален щаб съобщи също, че руските сили са изстреляли осем ракети С-300/400 в режим на наземна атака по цели в Днепропетровска и Запорожка област.

Руското министерство на отбраната (МО) заяви, че ракетните удари са били насочени към ключови предприятия от отбранително-промишлената база на Украйна.

Украински и руски източници съобщават, че руските ракети са били насочени към различни тилови райони на Украйна, включително промишлени зони в Днепропетровска, Волинска, Лвовска, Черкаска и Донецка област.

Руски източници твърдят, че руските сили са нанесли удар по летище Старостантинов в Хмелницка област, въпреки че украинските източници не потвърждават този удар.

Възможно е руските източници да раздуват твърденията за удара по Хмелницка област, за да представят Русия като ефективно насочена срещу украински активи, свързани с възможностите за контранастъпление на Украйна.

Свързани с „Вагнер груп“ източници подкопават частните военни компании (ЧВК), свързани с руското Министерство на отбраната (МО). Няколко руски и беларуски вътрешни източници заявиха на 15 август, че слуховете, които в момента се разпространяват за предполагаемото прехвърляне на командири на Вагнер в ЧВК „Редут“ на руското МО, са неверни.“

Вътрешните източници нарекоха слуховете „мечта“ на руското МО и отрекоха, че някой от командирите на „Вагнер“ се прехвърля в „Редут“, а вместо това продължават да изпълняват задачи като част от ръководството на „Вагнер“.

Свързаните с Вагнер източници и финансистът на „Вагнер Груп“ Евгений Пригожин по-рано остро критикуваха „Редут“ и съставните му части на фона на напрежението между „Вагнер“ и руското МО по време на битката при Бахмут.

Острите реакции на много от свързаните с Вагнер канали на твърдението, че някои командири на Вагнер може да се прехвърлят в „Редут“, подсказват, че източниците на „Вагнер“ имат постоянен интерес да подкопават различни органи, свързани с МО. Както ISW съобщи на 14 август, руското МО изглежда се бори да консолидира контрола си върху други ЧВК, свързани с руски бизнесмени и предприятия, и вероятно се надява да запази контрола си върху „Редут“ въпреки риторичните атаки от страна на каналите, свързани с „Вагнер“.

Финансистът от групата „Вагнер“ Евгений Пригожин продължава да коментира проблемите на „Вагнер“ на африканския континент, за да остане активен в информационното пространство, но се въздържа да коментира войната в Украйна.

Свързан с „Вагнер“ канал в „Телеграм“ публикува аудиозапис на Пригожин на 15 август, в който Пригожин коментира предполагаемите арести на протестиращи с тениски на „Вагнер“ в Гана и твърди, че инцидентът доказва, че „Вагнер“ продължава да има подкрепа по света и в Африка.

Преди това каналите на „Вагнер“ публикуваха аудиоклип на Пригожин, в който той обсъжда преврата в Нигер и присъствието на „Вагнер“ в Африка на 8 август.

Изглежда, че Пригожин използва ограничените си публични обръщения, за да се съсредоточи върху популяризирането на интересите на „Вагнер“ в Африка, за разлика от коментирането на ситуацията в Украйна или съобщенията за дейността на „Вагнер“ в Русия и Беларус, което вероятно показва, че той следва наложените ограничения за участието си – дори и риторично – във войната в Украйна.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *