ISW: Разузнаването на САЩ не вярва контранастъплението да стигне Мелитопол

ISW: Разузнаването на САЩ не вярва контранастъплението да стигне Мелитопол - 1

ISW: Разузнаването на САЩ не вярва контранастъплението да стигне Мелитопол

На 17 август Washington Post се позова на източник от американското разузнаване, според който контранастъплението на Украйна няма да успее да достигне до Мелитопол в западната Запорожка област и няма да постигне основната си цел – да прекъсне руската сухопътна връзка с Крим.

Според разузнаването ефективните отбранителни операции на руските военни и плътните минни полета пречат на напредването на украинските части.

Според официални представители на американските служби, пожелали анонимност, украинските сили ще могат да напреднат до няколко мили от Мелитопол, но не и по-нататък.

Причината – украинско настъпление само на няколко мили от Мелитопол би застрашило сигурността на важните за Русия магистрални и железопътни връзки, на които от Москва разчитат, за да снабдяват военните си части с най-необходимото.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че още поне месец, а вероятно и по-дълго време, перспективите пред украинската контраофанзива за постигане на значителни „стратегически печалби“ ще останат неясни.

Освен това от публикацията във Washington Post не става ясно защо американските разузнавачи са стигнали до заключението, че превземането на Мелитопол е единственият начин Украйна да прекъсне сухопътната връзка на руската армия с Крим.

Експертите от Института за изследване на войната смятат, че по северното крайбрежие на Азовско море военните на Украйна имат много възможности да прекъснат критично важни за руските части комуникационни връзки.

„И превземането на Мелитопол е само една от тях“, посочват от Института.

Анализаторите отбелязват, че украинската контраофанзива ще бъде дълга, нелинейна поредица от операции, които вероятно ще продължат да се провеждат във фази с различно темпо. „Украинската контранастъпление не е отделен набор от планирани операции и сегашните контранастъпления вероятно ще създадат по-благоприятни условия за по-значими операции“, се казва в доклада.

ISW оценява украинските контранастъпателни операции като значително влошаващи отбраната на руските сили, а общият упадък на руската отбранителна линия създава възможности всеки украински пробив да бъде потенциално оперативно значим.

Експертите добавят, че на 18 август украинските войски са продължили настъпателните операции в най-малко три сектора на фронта и са напреднали в района на Работине в западната част на Запорожка област.

Украинските сили също продължават да постигат малки успехи на юг от Урожайне, на границата между Донецк и Запорожие. ISW и по-рано оцени, че подобно настъпление отразява значително влошаване на руските сили, които защитават района и вероятно е тактическо значимо.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *