JE NE SUIS PAS КУР…!

JE NE SUIS PAS КУР…!

Когато си събрах партакешите и си вдигнах чукалата – беше още визовия режим. Което ме постави в една интересна групичка ексКУРзиянти – софийски реститути. Уж богати пичовете, пък бяха нарамили дисагите и бохчите. Та покрай тях, се озовах в къщата на влюбените във Верона – „ Ромео и Жулиета“. Веднага рязко се учудих, че не беше посетена от нито един българин. Как разбрах ли…?! Ми, никъде не видях да пише КУР – тази прекрасна, благозвучна думичка – от един така красив „ език свещен на моите деди“. Интересното е, че на испански кур /curа / – означава: 1. оздравяване, процес на възстановяване и 2. църковен сасердоте, католически свещеник… По тази логика, дали пък „фъкано“ идва от „fuck“…?!
Има някои неща, които не могат да се купят с пари – маниери, морал, интелигентност, класа. Културата и възпитанието в България от край време са по тъча. А реформите в образованието ще завършат само тогава, когато министърът на образованието няма да умее да пише. Хората харесват да дават шанс на политици, но мразят, когато тези политици го преотстъпват на мутри. Пък и образоването, ограмотяването е въпрос на достойнство и, респективно – интерес. И агенти от БИАД да бяха, ако желаят – ще накарат и циганетата от Столипиново да рецитират „ Хамлет“ като Отче наш. Но, не! Някой иска да ни поддържа невежи. Първично елементарни. Пък и честно казано,
по времето на Микеланджело и Леонардо да не е имало министерство на културата и образованието…?! А се води Просвещение, Ренесанс. Нещо в маята е проблема. В чипа.
Има една японска поговорка: „ Когато родителите се трудят, а децата се наслаждават на живота – внуците ще просят милостиня.“ Бих я интерпретирала леко фриволно : когато един така любим елемент от мъжкото тяло, който играе съществена роля в моя живот – е превърнат в символ на мизерия, кич и нещастие – единственото чувство, което ме обзема – е НОСТАЛГИЯ по светлото бъдеще !
Ясно е, че някои си вършат добре работата – беднотия и профанщина. Само, че… празните джобове не дърпат никого назад. Само празните глави и празните сърца правят това. Знам от опит!
Je ne suis pas кур…!Vivian Francis-Lemberov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *