MБАЛ-ПОМОРИЕ ЩЕ СИ ИМА ПРОКУРИСТ. ПО-ИНТЕРЕСНО Е #КОЙ ЩЕ Е ТЯ ИЛИ ТОЙ

MБАЛ-ПОМОРИЕ ЩЕ СИ ИМА ПРОКУРИСТ. ПО-ИНТЕРЕСНО Е #КОЙ ЩЕ Е ТЯ ИЛИ ТОЙ

Последното за 2014 година заседание на общинския съвет в Поморие е преминало на един дъх. Най-важно се оказало предложението на кмета – да се гласува решението МБАЛ-Поморие да има прокурист.
„Против“ разкриването на бройка за длъжността „прокурист“ са гласували Никодим Стоянов и Стефка Ангелова от БСП /Стефка Ангелова, в конкретния случай, за разлика от друг път, се е ориентирала правилно – от коя партия е издигната в местния парламент/, Мустафа Ахмед, Катя Христофорова, Димитринка Тръпкова и други общински съветници. Кметското предложение се е приело благодарение и на бройката „въздържали се”. На заседанието е присъствал и управителят на общинската болница д-р Цветомир Цветков. Той не е взел никакво отношение, за да защити позицията на колегите си, коментираха с учудване след заседанието общински съветници.
Изключително лошо впечатление е направило надменното отношение на кмета Иван Алексиев към общинските съветници, които просрочили началото на сесията с няколко минути, споделиха за ЗАД КУЛИСИТЕ. По-добре изобщо да не му идвали, за да не пречат. Кметът явно не си дава сметка, че всеки един общински съветник представлява определена група хора и с такива махленски „анонси“ обижда гласоподавателите. Да не би пък да си е въобразил, че с качествата си превъзхожда някой общински съветник? Избори идат, скоро.
Мнозинството в местния парламент от ГЕРБ и РЗС е решило „казуса“ – МБАЛ-Поморие ще има прокурист. Тепърва ще се извършва, забележете, анализ на състоянието на обема на медицинските дейности, финансовите потоци и структурата на управление на болничното заведение. И едновременно ще се провежда конкурс за прокурист. Ами, умници, ако след анализа се окаже, че обемът на работа в МБАЛ-Поморие не изисква назначаването на прокурист? Тогава кметът ще си смени ли „писача“ на докладни записки?! И защо ще се търси фирма-изпълнител да прави анализ на болницата, в Община Поморие нали има експерти по здравеопазване, както и директор на дирекция и зам.-кмет с ресор „здравеопазване и социални дейности”. Те няма ли да си оправдаят с някаква свършена работа заплатите? Зам.-кмет е Илия Джингов, братовчед на кмета Иван Алексиев, физкултурник по образование. Отговаря и за културата, туризма, хуманитарните дейности, здравеопазване, трудова заетост, образование и, естествено, спорт. Нали вече споменахме, че е с образование на физкултурник.
Позицията на БСП е ясна – от проведените им разговори с лекари и медицински лица от болничното заведение установили, че МБАЛ-Поморие няма нужда от прокурист, защото 3-мата счетоводители се справяли добре с управлението на бюджета на болницата. Бюджетът на болницата е малко под 1 милион лева на година и според лекарите изцяло се формира от медицински дейности, които се обезпечават от Здравната каса. Община Поморие не подпомага болницата финансово, защото нямала такова перо в общинския бюджет.
От бюджета на болницата само 5% се отделят за заплати, а останалите пари отиват за консумативи, лекарства и много други неща, свързани с нормалното функциониране на МБАЛ-Поморие, довериха пред ЗАД КУЛИСИТЕ медицински лица, като дадоха за пример Община Нови пазар. Колегите им от Нови пазар споделили с гордост, че тяхната Община отделя по 200 хиляди лева годишно за болницата.
В крайна сметка прокурист ще има, по-интересното е кой ще бъде той или тя. Източници на ЗАД КУЛИСИТЕ, които стоят на общинската „баница“, споделиха развълнувани още в началото на месеца, че за прокурист на МБАЛ-Поморие се гласят ексдепутат от ГЕРБ или нейният съпруг, които са близки на кметското семейство. Ще спестим имената им умишлено и ще изчакаме търпеливо да видим: нагласени ли са конкурсите в Община Поморие, предрешени ли са, всичко ОК ли е или конкурсът ще се „спечели“ от приближено лице до „баницата“, което да „контролира“ финансовите потоци от и към болницата?
До 15.01.2015 г. кметът на Бойко Борисов в Поморие, Иван Алексиев, трябва да определи и сключи договор с фирма-изпълнител за разработване на анализ за състоянието и обема на медицинските дейности, финансовите потоци и структурата на управление на МБАЛ-Поморие и да организира и проведе конкурс за прокурист не по-късно от 15.03.2015 г.
А може пък с новия, „неизвестен“ прокурист Община Поморие да включи като перо в бюджета си занапред едно 500 хиляди лева за многопрофилната болница. Няма лошо, стига парите да отиват по предназначение.
Нова година, нов късмет, нова длъжност в болницата и нов кмет на Поморие! Весело посрещане на Коледните и Новогодишните празници! От здраве да не се отървем!ЗАД КУЛИСИТЕ.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *