Reuters: „България върви към нестабилна коалиция, която е изправена пред решаване на сериозна банкова криза и задачата за съживяване на икономиката“. Западните медии смятат, че вотът у нас „отблъсква чуждестранните инвеститори“

Reuters: „България върви към нестабилна коалиция, която е изправена пред решаване на сериозна банкова криза и задачата за съживяване на икономиката“. Западните медии смятат, че вотът у нас „отблъсква чуждестранните инвеститори“

Световните медии коментират резултатите от предсрочните парламентарни избори у нас с опасения не само от това, че нестабилността е опасна за „уморените гласоподаватели“.
Според западната преса България с такива вотове само „отблъсква чуждестранните инвеститори“, като очевидно крехката победа на ГЕРБ с несигурно не вещае нищо добро поне през погледа отвън. Общото впечатление е, че „създаването на правителство ще бъде трудно“ и „бившият бодигард“ няма да се справи този път със собствени сили.
Прогнозата на британската агенция Reuters е, че „България върви към нестабилна коалиция, която е изправена пред решаване на сериозна банкова криза и задачата за съживяване на икономиката“. Според агенцията „продължаващата неяснота ще отблъсне още повече външните инвеститори“.
Водещите медии в Обединеното кралство като BBC и The Financial Times (FT) са избрали лаконично да съобщят, че лидерът на ГЕРБ е новият-стар премиер. Кореспондентите на ВВС News коментират, че влизането на още четири по-малки партии в силно разединения парламент ще направи формирането на правителство още по-трудно. След изборите Борисов заяви, че е „готов да поеме всички рискове от управлението на страната”.
Според FT при 32,9% от гласовете, докато нейните социалистически опоненти имат подкрепата на около 16,5%. „Подобен резултат ще даде на ГЕРБ само 85 места в 240-местния парламент, което ще принуди Борисов да потърси повече от един коалиционен партньор, за да формира правителство“, пише изданието.
Шотландският ежедневник Тhe Scotsman ни определя като “бедните роднини в Европейския съюз, които са гласували на избори на последния шанс и са избрали същото“. Изданието коментира, че „ръководената от бивш бодигард и каратист дясноцентристка партия ГЕРБ печели вота, но няма мнозинство, което може да доведе до пазарлъци с по-малките парии и опозицията“. „Нов период на нестабилност ще бъде отблъскващ за инвеститорите, както и за избирателите, които видяха как страната им преминава от една криза в друга. Само през тази година преките чуждестранни инвестиции спаднаха с над една пета“, злорадства вестникът.
Руската информационна агенция ИТАР-ТАСС акцентира върху големия брой от 8 партии, които влизат в парламента – победата на ГЕРБи Бойко Борисов, спрял проектите „Бургас – Александруполис“ и АЕЦ „Белене“ не се коментира.
След предсрочните избори в неделя политическата нестабилност в България изглежда ще продължи, тъй като вотът, който трябва да доведе до формирането на третото българско правителство за по-малко от две години, не завърши с ясен резултат, коментира AFP.
Бившият премиер на България Бойко Борисов казва, че иска да „поеме всички рискове и да състави ново правителство“, след като неговата консерваторска партия излезе начело след парламентарните избори, коментира радиото Voice of America.
„България е изправена пред вероятността за още една нестабилна управляваща коалиция, след като екзитполовете показаха, че около осем партии ще влязат в новия парламент“, пише американският The New York Times.
От американската Associated Press (AP) коментират, че българите са отишли да гласуват с надежда за край на политическата безизходица
Според германската агенция dpa “апатията на българските гласоподаватели е родила фрагментиран парламент, което ще усложни управлението“. www.economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *