The Telegraph: Китай снабдява Русия с хеликоптери, безпилотни самолети и метали

The Telegraph: Китай снабдява Русия с хеликоптери, безпилотни самолети и метали

The Telegraph: Китай снабдява Русия с хеликоптери, безпилотни самолети и метали

Китай помага за въоръжаването на Русия с хеликоптери, безпилотни самолети и метали, пише на 19 август британският в. „Телеграф“, като се позовава на резултатите от свое разследване.

Според изданието руски фирми са получили десетки хиляди китайски доставки от началото на войната в Украйна. Китайската страна е доставила на Русия хеликоптери, безпилотни летателни апарати, оптични мерници и важни метали, използвани в отбранителната промишленост.

Фирми, участващи в производството на ракетни комплекси, бронирани машини и стратегически бомбардировачи, са получили десетки хиляди доставки от Китай от началото на нашествието в Украйна до първото тримесечие на тази година. Това се случва в момент, когато Китай, който настоява, че остава неутрален, се опитва да се позиционира като ключов посредник в преговорите, целящи прекратяване на конфликта, отбелязва „Телеграф“.

Търговията между Китай и Русия се очаква да надхвърли през тази година 200 млрд. долара, което е нов рекорден показател, въпреки че китайският износ за други държави значително намаля. В същото време износът на стоки с потенциална военна употреба се е увеличил повече от три пъти през годината, приключила през юни тази година, в сравнение с предходната, сочи анализ на Обсерваторията за икономическа сложност.

Като стоки с възможно двойно предназначение се класифицират такива, които може да бъдат използвани и за граждански цели. Това позволява на Китай да заобикаля международните санкции, отбелязва „Телеграф“, като посочва, че подкрепата на Пекин помага на Русия да се справи със санкциите, което поставя под въпрос ефективността на ключова част от кампанията на Запада срещу Москва, целяща да затрудни руската икономика.

Според данни, събрани от организацията „Молфар глоубъл“, китайската компания „Шантоу Хонху пластикс“ е изпратила 1000 безпилотни летателни апарата в Русия през двата месеца преди войната. На уебсайта си и в социалните медии тя се представя като „търговец на едро на детски играчки“. Дроновете обаче са изпратени на руската фирма „Самсон“, която също се описва като търговец на едро на игри и играчки и изглежда е фиктивна компания, като според публичния регистър на компаниите разполага само с 10 000 рубли капитал.

Само четири дни след избухването на войната в Украйна китайската компания „Хемс 999“ е доставила два хеликоптера. Друга китайска фирма, „Тянцзин хуажун авиейшън“, е прехвърлила четири хеликоптера „Еърбъс“ на Русия след началото на войната. Всички те са получени от руската фирма „Урал Хеликоптер“, чийто основен клиент е руската Национална гвардия, която е разположила свои сили в Украйна и е ръководена от Виктор Золотов, дългогодишен телохранител на руския президент Владимир Путин.

Китайски фирми са изпратили и оптични мерници на повече от 50 руски компании от началото на 2022 г. до първото тримесечие на тази година. Вносът на тези продукти почти се е удвоил през изминалата година, достигайки 2,5 млн. долара. По документи те ще се използват за „лов“.

Според проучванията на „Молфар“ е имало и износ на турбореактивни двигатели и радарни ракетни навигационни системи, които са били изпращани през Индия и Коста Рика, преди да бъдат реекспортирани в Русия, в очевиден опит да се избегнат санкциите. Търговските данни показват рязък скок на вноса на суровини и компоненти от съществено значение за производството на въоръжение в Русия. През 2022 г. Китай е изнесъл за Русия продукти от титанови сплави на стойност 18 млн. долара, почти двойно повече от предходната година. Леките и топлоустойчиви титанови сплави са ключов материал, използван за производството на военни самолети и оръжия.

Дружествата, свързани с производството на автомобили „Камаз“, произвеждащи бронетранспортьори като „Камаз Тайфун“, са получили най-малко 520 доставки от Китай – включително резервни части, машини за заваряване, металорежещи машини и стомана. Сред получателите на пратките е Магнитогорският металургичен комбинат, обект на санкции от САЩ и Украйна.

Някои китайски фирми, като „Уси Тянсин стийл“ и „Сиан алфа метал“ имат офиси в Москва или сайтове на руски, като публикуват на началните си страници снимки на изтребители и военни кораби.

Пекин и Москва са провели и тайни преговори с Иран за доставка на амониев перхлорат – използван за балистични ракети. Aко бъде договорена, тази сделка вероятно няма да влезе в официалните търговски регистри.

От началото на инвазията Русия не е публикувала данни за търговията, въпреки че данните от Китай показват, че Пекин се е превърнал в ключов партньор на фона на прекъснатите връзки със Запада.

Китайският президент Си Цзинпин се срещна няколко пъти с руския си колега, включително малко преди избухването на войната, но се съгласи само на един едночасов телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски през април. По-рано тази година Пекин издаде „декларация за мир“ от 12 точки, в която преповтаряше позицията си и не предлагаше никакви решения за прекратяване на войната.

Пекин участва във втория кръг от мирните преговори в Саудитска Арабия на 6 август, но все още отказва да използва думата „нашествие“ за войната в Украйна, припомня „Телеграф“.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *